tijd voor verandering

Tijd voor verandering (of toch een beetje)

Out with the old and in with the new. Soms ben je daar zo hard aan toe. Maar wat neem je mee, wat laat je los, en waar ga je voor bij je nieuwe begin? We zetten je op weg met een realistisch plan met doenbare suggesties om je frisse start een stuk te modelleren naar je diepere wensen en verlangens. 

Tekst Anne Wislez m.m.v. Martha Roberts

Laat je je echt motiveren door iets wat je intrinsiek diep vanbinnen wil? Of jaag je een soort perfectie na omdat je vindt dat iets nu eenmaal zo hoort?

Stap 1 Wat laat je los en wat neem je mee?

Als je alles uit het verleden blijft meeslepen, draag je op den duur een rugzak die niet meer te tillen valt. Overgangsmomenten zoals het einde van een jaar zijn ideaal om te overlopen wat het afgelopen jaar je aan fijne en minder fijne zaken gebracht heeft en wat je daarvan wenst los te laten en mee te nemen. Wellicht tijd om los te laten: schuldgevoelens die je nergens gebracht hebben, pijnlijke momenten die voldoende herkauwd en inmiddels min of meer verteerd zijn, rancune die alleen maar weegt, connecties die meer energie opslorpen dan geven, verantwoordelijkheden die niet de jouwe zijn, tijdbestedingen die je al bij al weinig brengen … En mooi om op verder te bouwen: vriendschappen en familiebanden die je een waardevol gevoel geven, fundamenten zoals opdrachten op het werk die je goed volbracht hebben en je klaargestoomd hebben voor meer, deugddoende herinneringen aan uitdagingen die je zonder kleerscheuren bent doorgekomen, of thema’s waar je aan begonnen bent en die je graag verder zou afwerken … Schrijf op wat bij je verleden hoort en wat bij je toekomst. Beslis voortaan bewust om tijd en energie te investeren in die dingen die je zinvol lijken en niet langer in die aspecten die je niet verder helpen.

TIP Voor het definitief loslaten van iets kan het helpen om een klein ritueel te doen, waarbij je bijvoorbeeld het gegeven opschrijft en verbrandt. Dat verankert je intentie in daden en maakt je bewuster van wat je hebt beslist.

Stap 2 Wat wil je graag anders?

Er zijn klassiekers die al decennia lang meegaan, dingen die iedereen in je omgeving wel eens heeft willen aanpakken en waar je je misschien ook in herkent: stoppen met roken, gezonder eten, minder geld verspillen, meer tijd doorbrengen met de kinderen … Als je die voornemens al vaker gemaakt hebt, doe jezelf dan een plezier en laat ze deze keer gewoon eens heerlijk voor wat ze zijn. Je doet je best en dat is al meer dan genoeg. Gewoon vrede nemen met wat er is, kan enorm opluchten en dat kan op zich al verandering geven. Niks zo frustrerend als voornemens die uiteindelijk nooit echt gerealiseerd worden. Ook dat is ballast die je beter achterlaat. Herbekijk je oude voornemens wel even één per één, voor je ze finaal weggooit. Misschien verwoord je je doelstellingen namelijk niet helemaal zoals je diep vanbinnen wilt, of misschien leg je de klemtoon op een verkeerd stuk van de opdracht. Het zou zomaar kunnen dat je in feite niet per se meer tijd wilt doorbrengen met de kinderen, maar wel dat je verlost wilt raken van je schuldgevoel omdat je zo graag opgaat in je werk. Of misschien wil je niet per se gezonder eten, maar meer voldoening halen uit je maaltijden? Een kleine focus-switch of herformulering kan een wereld van verschil geven. Want elke net iets anders geformuleerde intentie vraagt om heel andere concrete stappen.