Joy of missing out

The joy of missing out, een eendagsvlieg?

MAAR …

… je krijgt het gevoel dat je niks van betekenis hebt gedaan. Op de vraag ‘wat heb jij dit weekend uitgespookt’ moet je het antwoord schuldig blijven. Je herinnert je niet meer wat je ook al weer deed op zaterdagavond als het niet die opening van een vernissage of een etentje in een sterrenrestaurant was. En wie is er nu geïnteresseerd in je verslag van een weekendje grote schoonmaak houden? Laat de sociale druk je zalige gevoel na een avondje thuis niet verpesten en bereid enthousiaste antwoorden voor. Genieten met een boek in bad presenteer je als een avondje me-time, van op je terras naar je spelende kinderen kijken, wordt een namiddagje chillen.

… een niet-gedeeld moment is een moment niet geleefd. Vind je het moeilijk om een avond, laat staan een weekend, alleen te zijn? Vind je een boek lezen maar een solitaire bezigheid? Heb je constant de drang om samen met je partner commentaar te geven op televisieprogramma’s? Hou op eenzame avonden een dagboek bij, sluit je aan bij een leesgroep of reageer op enkele blogs.

… avondjes thuis moeten niet dienen om je razende werkritme te compenseren. Plof je op vrijdag gewoon in de zetel omdat je doodmoe bent van het werken, maar had je eigenlijk liever dat optreden van je favoriete band gezien, evalueer dan je werkritme. Slaat de balans niet te veel door in één richting? Het leven is te kort voor een variatie op work-eat-sleep-repeat!

… het echte leven is geen veilige cocon. Netflix kent je lievelingsseries en zal je meer van hetzelfde suggereren, Google onthoudt je zoekacties en toont je advertenties op jouw maat, Tinder presenteert je alleen maar matches uit jouw buurt. De echte wereld is echter niet met algoritmes aangepast aan jouw voorkeuren. Die hunk die je ontmoet op vakantie woont misschien aan de andere kant van de wereld, die film in de open-air cinema is helemaal niet jouw genre en die tentoonstelling is veel te experimenteel naar jouw smaak. Dat is nu eenmaal het risico van het leven. Te veel binnen blijven gaat er echter voor zorgen dat je verwachtingen voor een avondje uit te hoog gaan liggen. Leer leven met teleurstellingen en verlaat je comfortzone.

… waak erover dat je de druk niet verlegt. Ga je House of Cards bingewatchen om maandag toch maar te kunnen meepraten? Test je die fancy delivery service omdat het de new kid in town is? Let er op dat je de ontspannende momenten niet onder druk zet. Heb je zin om een niet-cultureel verantwoorde bleitfilm te zien, een blokje te wandelen met de hond of gewoon macaroni met kaas en zwanworstjes te eten, doe dat dan ook. Volmondig en ongegeneerd.

Kortom, heb geen schrik dat het leven aan je voorbijgaat als je thuisblijft, maar sluit je ook niet op. Geniet van alles wat je doet en doe dit bewust!