‘Het begon met een groot glas wijn om ’s avonds te ontspannen’

Net als zoveel moeders dronk Clare Pooley om zichzelf te belonen na een drukke dag. Geleidelijk aan werd dat glas een fles per dag. Ondertussen is Clare de Sober Mummy van de blog ‘Mummy was a Secret Drinker’. 

Tekst Katrien Elen

‘Wees niet bang voor wat je verliest als je iets opgeeft, wees enthousiast over wat je ervoor terugkrijgt’ – Clare Pooley

‘Als je jong bent, drink je om te feesten en plezier te maken. Als je ouder wordt, is het een manier om met stress om te gaan. Bij mij begon het met een groot glas wijn om ‘s avonds te ontspannen. Geleidelijk werden dat er twee, dan drie. Mijn tolerantie steeg en zo dronk ik uiteindelijk een fles per dag om hetzelfde effect te bereiken. Ik sliep slecht, kampte met angsten en overgewicht. Dat had allemaal met het drinken te maken. Mijn man en mijn moeder hadden weleens laten vallen dat ik te veel dronk. Maar in mijn omgeving dronk iedereen. Mijn Facebook stond vol met grapjes over wine o’clock. Op een ochtend stond ik echter met een kater in de keuken. Om me beter te voelen schonk ik mezelf stiekem wijn in, in een kop zodat mijn kinderen het niet zouden zien. Op de mok stond ‘de liefste mama’. Ik voelde me vreselijk. Het was mijn allerlaatste glas.

Het was niet mijn eerste poging om te stoppen, maar het verschil was dat ik mijn strijd deelde op een blog. Ik bouwde een community op en dat hielp. Ik schreef wel onder een pseudoniem. Dat is het rare aan stoppen met drinken. Als je stopt met roken krijg je felicitaties, stoppen met drinken vindt iedereen maar raar. Dan denken ze meteen dat je een slechte moeder bent.

In het begin was het heel moeilijk om zonder alcohol te leven, maar na verloop van tijd veranderde mijn leven volkomen. Ik verloor gewicht, sliep als een baby, had meer energie en werd een attentere moeder. Ik had gewoon veel meer tijd en dat opende perspectieven. Ik maakte nieuwe vrienden en begon opnieuw te schrijven, iets wat ik al lang niet meer had gedaan. Vroeger draaide mijn sociale leven om samen drinken. Nu moest ik dat gat vullen. Ik ga nu meer naar het theater, doe aan yoga of bezoek een tentoonstelling.

Ik heb het drinken echt losgelaten. Het was iets waar ik me aan vastklampte omdat ik dacht dat het me hielp. Maar vaak is datgene waar we ons het hardst aan vasthouden, hetgeen ons de meeste schade berokkent.Nu is mijn leven vrij van alcohol. Ik voel me zoveel creatiever. Ik ben zelfs aan een roman begonnen.

De laatste angst die ik moest laten gaan, heeft me uiteindelijk de meeste voldoening gegeven. Toen mijn boek verscheen, moest ik mijn anonimiteit opgeven. Ik heb er nachten van wakker gelegen, maar heb zoveel mooie reacties gekregen. Als je jezelf kwetsbaar en eerlijk opstelt, dan is de wereld mild voor jou. Mijn tip is dan ook: wees niet bang voor wat je verliest als je iets opgeeft maar wees enthousiast voor wat je in return krijgt.’

Meer lezen?  Chardonnee van Clare Pooley (Uitgeverij Spectrum, 2018)