Hoe groot is jouw nunchi-power?

Sommige mensen geven je een fijn gevoel. Ze bewegen gemakkelijk door het leven, maken promotie op het werk, hebben leuke vrienden en een goede relatie. Anderen rijgen conflicten en ongemakkelijke situaties aan elkaar. Wat is het verschil? En heb je hier zelf invloed op? Welkom in de wondere wereld van de Koreaanse superkracht nunchi!

Tekst Hade Wouters

Herken je de volgende situatie? Je komt binnen op een vergadering, jammer genoeg iets te laat. Iedereen is stil. Uit ongemakkelijkheid begin je te tateren. Dat het verkeer echt een ramp was en dat je nog sneller was geweest als je met de fiets was. Niet slecht voor de lijn ook, dat zouden nog meer collega’s kunnen overwegen. Daarbij stoot je de persoon naast je kameraadschappelijk aan. De stilte wordt nog pijnlijker. De voorzitter van de vergadering neemt het woord en zegt je dat een collega net verteld heeft dat haar partner terminaal ziek is.

Of dit: je hebt net ruzie gehad met je partner. Je wandelt door de stad en je voelt je ellendig. Dan begint het nog te regenen ook. Je besluit jezelf even te verwennen met koffie en gebak, en je gaat een zaakje binnen. Binnen no time zet het meisje van de bediening je een dampende cappuccino voor. Ze glimlacht naar je. In plaats van de kaneel en cacao bij je op tafel te zetten, vraagt ze wat je verkiest en doet dan zorgvuldig de cacao op het melkschuim. Je gebak wordt gebracht met een lieve ‘smakelijk’. Je voelt je instant beter.

Wat maakt de eerste situatie een ramp en de tweede situatie een warm bad? Het antwoord is nunchi. Nunchi is een Koreaanse superkracht. Het is de subtiele kunst van het inschatten van gedachten en gevoelens van anderen, om zo tot een goede verstandhouding te komen, vertrouwen te creëren en een band te kweken.

Lees verder in PSYCHOLOGIES, nu in de winkel …