Oeps, awkward!

Je begroet je nieuwe buurman met een kus, terwijl hij je de hand wilde schudden. Of je maakt een grap die niet ontvangen wordt. Awkward! Volgens TEDx Talker Justin Friedman is een extreme angst voor awkwardness, of een gevoel van niet-aangepast zijn, de reden waarom jongeren zoveel tijd doorbrengen op sociale media in plaats van echte contacten aan te knopen. Tijd om die angst te overwinnen!

Tekst: Katrien Elen – Beeld: Shutterstock

‘Als we ons niet regelmatig flink generen voor de persoon die we zijn, dan is de reis naar zelfkennis nog niet begonnen’, Alain de Botton in Weg van liefde

De Amerikaanse Melissa Dahl verhuisde als kind iedere twee maand naar een andere stad. Net als ze wist wat cool was op de ene school, moest ze helemaal opnieuw beginnen. Dat leverde haar heel wat awkward momenten op, zeker toen ze zich als puber hyperbewust werd van zichzelf. Tegenwoordig verdiept ze zich als wetenschapsjournaliste in awkwardness en cringing. Awkwardness omschrijft ze als: ‘zelfbesef met een tikkeltje onzekerheid, zowel op onbeduidende als serieuze momenten’, en cringing als: ‘een heftige, fysieke reactie veroorzaakt door een ongemakkelijk of awkward moment, een onaangenaam soort zelfherkenning waarin je jezelf plotsklaps door de ogen van een ander ziet.’

Na alle psychologische studies over het onderwerp te hebben verslonden, besluit Dahl op een dag om zelf bewust meer awkward momenten te gaan opzoeken: ze leest op een podium voor uit haar tienerdagboek, knoopt ongemakkelijke conversaties aan over racisme en probeert nieuwe vrienden te maken via een app. In plaats van zichzelf trucjes aan te leren om stiltes te doorbreken of om gezichtsuitdrukkingen beter te herkennen en op die manier ongemakkelijke momenten te vermijden, gaat Dahl aanvaarden dat awkwardness bij het leven hoort. Ze leert om iedere confrontatie met zichzelf te zien als een moment van groei en raakt langzaam immuun voor banale awkward situaties.

 

Hoe omarm je awkwardness?

7 tips van Melissa Dahl:

  1. Wees jezelf bewust van je eigen potentiële awkward gedrag. Ben je bijvoorbeeld heel verlegen en kan je daardoor als sociaal onhandig overkomen, hou daar dan rekening mee.
  2. Voel je je gegeneerd, beschouw dat moment dan als een kans om te groeien. Vergelijk het met de situatie waarin iemand je zegt dat er spinazie tussen je tanden zit. Je voelt je even een idioot, maar je wilt het toch liever weten dan de rest van de dag zo rond te lopen.
  3. Maak je niet te druk over die vlek op je broek tijdens de vergadering. Wellicht is het niemand opgevallen, en anders zijn je collega’s het al lang vergeten of oordelen ze niet zo hard als je wel denkt. Iedereen is immers bezig met zijn eigen imperfecties.
  4. Durf dingen te doen die misschien awkward zullen zijn, zoals als eerste ‘Ik hou van je’ zeggen. De meeste mensen hebben op het einde van hun leven meer spijt van dingen die ze niet hebben gedaan, dan van dingen die ze wel hebben gedaan.
  5. Laat de awkward situatie niet te lang bestaan. Ben je bijvoorbeeld iemands naam vergeten, vraag er dan zo snel mogelijk naar en laat de situatie niet escaleren.
  6. Deel je ongemakkelijke momenten en toon medeleven als anderen iets gênants overkomt. Zo besef je dat awkward momenten eigenlijk heel universeel zijn.
  7. Wil je een awkward gesprek aanknopen, waarschuw dan even op voorhand: ‘Dit wordt misschien een beetje ongemakkelijk’. Met een waarschuwing vooraf, blijkt het achteraf vaak beter mee te vallen.

Meer lezen? Iedereen kijkt naar me van Melissa Dahl (Lev., 2019)

Nog meer inspiratie? >>>