Destructieve gewoontes: ze sluipen zo je leven binnen

Zelfdestructieve gewoontes? Dat is iets van mensen die drinken en drugs gebruiken, toch? Wel, het kan ook subtieler. Wat dacht je van jezelf vergelijken tot je erbij neervalt of Netflixen tot je niet meer kan slapen?

Tekst: Hade Wouters

‘Ik spendeer te veel tijd op sociale media,’ vertelt Nele van den Broeck, muzikant, theatermaker en schrijver. Nele bracht recent het boek Halfvolwassen uit, waarin ze ruimschoots inzicht geeft in haar zelfdestructieve gewoontes. ‘Ik check mijn instagram wel vijftig keer per dag, waardoor mijn dagen in heel kleine stukjes zonder focus verdeeld worden. Bovendien zit ik tot laat ‘s avonds aan de computer. Meestal werk ik veel te lang. Daarna heb ik het gevoel dat ik wat ‘ontspanning’ verdien. Resultaat: ik kijk Netflix tot na middernacht en daarna kan ik door het blauwe licht niet in slaap komen.’ Nele erkent dat haar gedrag in wezen negatieve gevolgen heeft voor zichzelf.

 

Van troost naar probleem
Bij zelfdestructieve gewoontes denken we aan mensen die de ene sigaret na de andere roken of het elke dag te veel alcohol drinken. Maar in het verhaal van Nele zitten elementen die waarschijnlijk herkenbaar zijn voor iedereen. Ook Kato, moeder van vier en herborist, erkent dat ze zelfdestructieve gewoontes heeft: ‘Ik vertoon uitstelgedrag. De gevolgen zijn niet mals. Als alles op de lange baan geschoven wordt, komt de deadline soms verrassend snel. Dat levert dan stress op. Ik snauw tegen mijn man en kinderen en voer sommige plannen helemaal af omdat ik toch geen tijd meer heb. Ik maak mezelf heel graag wijs dat ik druk moet voelen om gefocused te kunnen werken. Een andere zelfdestructieve gewoonte van is niet voor mezelf opkomen is zelfdestructief. Als ik onrechtvaardig behandeld word, sta ik soms met mijn mond vol tanden, maar achteraf pieker ik daar dagen over en worden dingen buitenproportioneel. Ik denk dan heel zwart-wit: ik kan nooit iets goed doen, X zit altijd op mijn kap, …’

 

Lees verder in PSYCHOLOGIES, vanaf 5 februari in de winkel.