Ouders vergeven: welke vragen stellen de ouders zich zélf?

Waar ouders spijt van krijgen

Er gebeuren regelmatig bevragingen over de zaken waar ouders spijt van krijgen en dingen die kinderen hun ouders later verwijten. Deze vijf komen in de meeste lijsten voor.

Te weinig tijd maken

Oorzaak nummer een voor schuldgevoelens bij ouders is het gebrek aan tijd, zowel op het moment zelf als achteraf. Zowel moeders als vaders voelen zich daar slecht bij, hoewel moeders gemiddeld dubbel zo veel tijd doorbrengen met hun kroost als vaders. Het is niet alleen een verwijt dat ouders zichzelf maken, meer dan de helft van de jongeren neemt hun ouders kwalijk dat ze te weinig tijd aan hen hebben gespendeerd.

Te veel belang hechten aan kleine dingen

De kinderen moeten het goed doen op school en het liefst ook op de muziekles en tijdens de voetbalmatch. Ze moeten beleefd en dankbaar zijn, netjes hun boterhammen opeten en niet discussiëren over de kleren die je voor hen klaargelegd hebt. Doen ze dat niet, dan worden we boos. Te vaak, te vlug of buiten proportie. Op lange termijn onthouden we wel de boosheid maar niet de reden. Daardoor voelt het achteraf alsof we heel lang boos geweest zijn om niks.

Foute cadeaus geven

We hebben weinig tijd voor onze kinderen omdat we moeten werken. Met het geld dat we daarmee verdienen kunnen we hen gelukkig wel cadeautjes kopen. In een poging om verloren tijd te compenseren laten ouders zich wel eens verleiden tot een impulsaankoop. Vooral van spelconsoles en smartphones krijgen ouders achteraf spijt. In de weinige tijd die ze na zo’n aankoop doorbrengen met hun kind gaat de aandacht immers de hele tijd naar het toestel.

Straffen en belonen

Wanneer de kinderen klein zijn proberen ouders hun gedrag te corrigeren door ongewenst gedrag te bestraffen en positief gedrag te promoten door er een beloning aan te koppelen. Een tactiek die veel minder tijd kost dan kinderen overtuigen van de reden en die wonderen doet op korte termijn. Maar op lange termijn worden kinderen immuun voor straffen en beloningen, zodat ouders almaar verder moeten gaan om het gewenste gedrag te bekomen.

Opgaan in schuldgevoelens

Hoe eigen schuld ook is aan ouderschap, veel ouders maken zich zorgen over hun gevoelens van schuld. In de praktijk betekent dat dat ze vaak spijt krijgen van een beslissing en erop terugkomen. Doe dat te vaak en je opvoeding wordt inconsequent. Ook achteraf vormen schuldgevoelens een bron van spijt omdat er zo veel tijd aan verspild wordt.