Een weekje zuiveren

Ik wil vooral: gemoedelijk thuis aan de slag

Een detoxkuur kan je makkelijk bij jou thuis doen, tijdens een niet al te drukke week. ‘Begin met twee dagen volle rijst te eten in combinatie met gestoomde groenten en een scheutje koudgeperste olijfolie, ’s morgens,’ s middags (gemakkelijk mee te nemen naar het werk) en ’s avonds. Schakel daarna over op twee of drie dagen kippenbouillon (zie kaderstukje). Eindig met twee dagen volle rijst met gestoomde groenten. Zoals altijd als je veel energie uit je eten wil halen, kies je voor lokale groenten, biologisch en seizoensgebonden. In februari betekent dat: wortels, broccoli, bloemkool, alle andere soorten kool, prei, selderij, witloof, ui… Wat de rijst betreft, die van nature heel weinig gluten bevat, die kan je 12 uur voorweken en dan goed spoelen voor je de granen kookt om de zuurtegraad ervan te neutraliseren. Je kan de rijst ook laten kiemen door de korrels ’s morgens en’ s avonds te spoelen in een vergiet, op kamertemperatuur.’

Ik wil vooral: een eetpatroon dat ik kan volhouden

Een detoxkuur is de toegangspoort tot een dagelijks gezond voedingspatroon, vrij van suiker, alcohol, koffie, frisdranken of industrieel bereide maaltijden. Denk: een bord waarin seizoensgroenten de toon zetten, bereid volgens een zachte methode (stoom, kokend water, wok), te combineren met ongeveer 150 g hoogwaardige dierlijke eiwitten (gegaard bij lage temperatuur), of ongeveer 150 g gekookte oergranen (volle rijst, eenkoorn, spelt, quinoa, polenta). ‘Door de combinatie koolhydraten-eiwitten te vermijden verloopt de spijsvertering vlotter en hou je de zuurgraad lager.’

Nog een basiselement om te onthouden: geef de voorkeur aan gekookt boven rauw. ‘In de winter of in een ontgiftingskuur zijn rauwe voedingsmiddelen minder geschikt, behalve af en toe, bijvoorbeeld een kleine salade voor een warme maaltijd. Maar verder is rauw voedsel heel slecht voor de energie, want dat koelt het spijsverteringsstelsel af in plaats van het op te warmen.’ Om dezelfde reden drink je beter warm water dan koud, met een beetje citroen en een paar stukjes gember, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.