trop is te veel

Trop is te veel

BASICS: de weg van Zooikoorts naar Zin

500 mensen wereldwijd die bewust kozen voor eenvoud, bleken eenzelfde patroon te volgen:

1. Back: een stap terugzetten, even uit de ratrace stappen om je leven van op een afstand te bekijken

2. Attention: aandacht geven aan alles wat zich voordoet, je gedachten, gedragingen, gevoelens, maar ook kleine dingen in de buitenwereld

3. Select: selecteren en uitmaken wat jouw waarden zijn: wat doet er echt toe in je leven?

4. Invest: bewust investeren in en kiezen voor die dingen en activiteiten die je waardevol vindt

5. Cut: die dingen wegknippen of loslaten die voor jou niet bijdragen aan een zinvol leven

6. Sense: zin geven aan je leven: het resultaat van die stappen

Uit: Zooikoorts, Hein Zegers

SLOW: zo blijf je in balans

Hoe kan je jezelf leren begrijpen en begrenzen, zodat het leven je niet té veel wordt? Bij Itam (Institute for Training of Attention and Mindfulness) wordt dat proces aangepakt met het vierletterwoord, SLOW:

1. Stop: Stap even uit de ratrace, zet jezelf aan de kant van de weg en laat de rest voorbijrazen. Als je dat niet af en toe doet, ga je door op automatische piloot en loop je blind telkens hetzelfde spoor.

2. Land: Ben je gestopt, moet je ook landen. Daar heb je concentratie en focus voor nodig, anders razen je gedachten gewoon verder. Richt je aandacht naar binnen, dat kan je doen door te focussen op je ademhaling, door te wandelen en je te richten op je voetstappen, door te kijken naar één punt in een landschap … Als je mind gefocust is, groeit er automatisch ontspanning uit voort.

3. Open: Breng jezelf bij dat focussen naar een open gewaarzijn: laat alles wat er nu is gewoon zijn, zonder oordeel. Je hoeft niks te doen, je niet te bewijzen, gewoon te zijn bij wat er is. Door die ruimte in je eigen systeem te genereren krijg je rust, inzichten en openbaart zich een authentieker stuk van jezelf. Door te openen kan je jezelf en je leven meer vanuit een metaniveau bekijken.

4. Wise action: Vanuit het open gewaarzijn kan je nieuwe keuzes maken. Overgaan tot wijze actie. Beslis wat je focus wordt, bepaal je koers en ga ervoor. In dat stadium kan een ondersteunend netwerk of een community van gelijkgestemden enorm helpen. Kom je in dat stadium weerstanden tegen, begin dan weer van voor af aan: stop en observeer wat er is, zonder oordeel.

meer lezen

Zooikoorts – Van rommel en drukte naar rust en zin met de BASICS-therapie, Hein Zegers (Lannoo, 2017)

meer info

Institute for Training of Attention and Mindfulness, www.itam.be