Uitgetest: meer discipline in 3 weken tijd

‘Het is fijn om te lezen dat mensen met uitstelgedrag zelden lui zijn, maar geregeld wel slim en creatief’

Vervolgens kan je een test doen over wat voor uitsteller je bent. Jelle Hermus heeft een lijst met taken gemaakt die bij verschillende levensdomeinen horen, zoals werk, huishouden, school, persoonlijke verzorging, sociale relaties en financiën. Door taken aan te klikken in de categorieën krijg je een scherper beeld van de omvang van je eigen uitstelgedrag en kan je het nuanceren. Hermus vertelt dat de meeste mensen slechts op één of twee domeinen uitstellen. Met rode wangen geef ik toe dat ik een en ander aangeklikt heb in de categorie werk, huishouden en sociale relaties. Oeps. Werk aan de winkel.

Luieren voor inspiratie

Je eigen uitstelgedrag herkennen is belangrijk om in staat te zijn er iets aan te doen. Ik lees over nutteloze dingen als prioriteiten bestempelen en mezelf dingen wijs maken. De uitstelcyclus, gaande van het hoopvolle goede voornemen dat het deze keer anders zal gaan, tot het moment dat je denkt dat je het bijltje er maar beter bij neergooit omdat het toch niet meer lukt, is erg herkenbaar en confronterend. Als ik vervolgens oog in oog sta met de nadelen van het uitstelgedrag, zoals het lege gevoel, het afnemen van mijn zelfvertrouwen en het idee dat ik altijd nog werk te doen heb en nooit vrij ben, ben ik erg gemotiveerd om aan mijn uitstelgedrag te werken.

En daar is mijn kuiken. Mijn uitstelgedrag zien als een kuikentje dat gewoon wil spelen, helpt om het vervelende gevoel ervan af te halen en te stoppen met mezelf te identificeren met mijn uitstelgedrag. Jelle Hermus licht toe waarom hij in zijn cursus deze visualisatie voorstelt. ‘Een kuiken is lief en pluizig, waardoor jehet niets kwalijk kan nemen. Een kuiken wil gewoon spelen en spelen is natuurlijk belangrijk. Toch mag een kuiken natuurlijk niet de baas spelen over je leven. Het beeld van het kuiken helpt om met mildheid en compassie naar het probleem en naar jezelf te kijken. Vaak zijn we te hard voor onszelf en we vergeten weleens dat luieren of ontspannen, wat het kuiken wil, de beste manier is om ideeën en inspiratie te krijgen.’

Rustig experimenteren

In de derde en vierde module van de cursus ga ik met mijn kuiken aan de slag. Ik krijg concrete tips om zelf de baas te zijn en het kuiken niet langer de leiding te geven. Visualiseren, duidelijke boodschappen geven aan mijn hersenen, opnieuw overzicht krijgen, heldere keuzes maken, mijn wilskracht managen, realistisch plannen en mezelf belonen als ik iets voor elkaar heb, worden mondjesmaat aangereikt zodat ik er rustig mee kan experimenteren.

In de cursus zit een vertraging ingebouwd. Je kan niet alle lessen na elkaar doen; er is een minimale spreiding van zeventien dagen. ‘Het is belangrijk om ons onderbewuste aan het werk te zetten. Als je bijvoorbeeld hebt nagedacht over een top drie van dingen die je gelukkig maken, blijven je hersenen daar nog even verder op kauwen en wordt je leven langzaam meer gericht om daar ruimte aan te geven. De pauzes in de cursus dienen dus om het onderbewuste te activeren. Je wordt als het ware gedwongen gedurende de periode van de lessen door een bepaalde filter naar je leven te kijken, en een bewustzijn te creëren door de juiste vragen te stellen aan je onderbewuste en daarmee ook creativiteit en oplossend vermogen te genereren,’ vertelt Hermus.

Voor mij werken de beelden in de cursus heel goed. Het beeld van taken die gaan schimmelen en dan je hele leven vergiftigen is erg krachtig.