Zelfhulp-podcasts,een eendagsvlieg?

… het is geen therapie. Podcasts hebben wervende teksten die bulken van de beloftes. Veel van die beloftes zijn therapeutisch van aard. Rust in je hoofd. Je slechte gewoontes doorbreken. Eindelijk komaf maken met de bagage uit je verleden. Het zou fijn zijn als die dingen via het simpelweg beluisteren van een podcast te bereiken zijn, maar meestal is er meer nodig. Een podcast is geen therapie en kan dus ook geen therapeutisch proces vervangen.

… er is geen contact met een professional. De kracht van therapie zit in het contact met een professional die werkt op jouw maat, je een spiegel voorhoudt, je feedback geeft in een gesprek, je uitnodigt een ander perspectief in te nemen of je proces monitort. Een podcast is eenrichtingsverkeer. Er is niemand die luistert, steunt of het merkt als het de verkeerde kant opgaat. Tara Brach komt je niet aan je mouw trekken als je je meditatie vandaag niet gedaan hebt. En je hebt ook geen afspraak met je podcasts in je agenda staan.

… je kan het probleem onderschatten of overschatten. Vanuit een bepaalde zelfdiagnose kies je voor een specifieke podcast, over bijvoorbeeld burn-out of depressie. Maar misschien kamp je wel met een bore-out in plaats van een burn-out, of heb je niet meer dan een maandelijks dipje in plaats van een klinische depressie. Diagnoses worden het best gesteld door professionals, en die schrijven zelden podcasts voor als medicament.

… kwaliteitscontrole ontbreekt. Iedereen kan een podcast maken en verspreiden over om het even welk onderwerp, daarbij niet gehinderd door kennis van zaken of een gebrek daaraan. Sommige podcasts zijn inhoudelijk heel sterk omdat ze gemaakt zijn door experts, maar er zijn zeker ook podcasts die inhoudelijk heel weinig voorstellen terwijl ze allerlei beloftes doen. Uitkijken geblazen.

… een podcast kan het gevoel te falen versterken. Als je er niet in slaagt om ondanks die vanzelfsprekende tips van die enthousiaste sprekers je depressie te overwinnen, je leven beter te organiseren of je doelen te bereiken, kan je het gevoel krijgen te falen. Je kan je een loser voelen, terwijl het net heel veel inspanning vraagt om de algemene input die je krijgt via een podcast te vertalen naar je eigen leven en dat dan toe te passen en te implementeren.

Lekker luisteren? Begin hier

• Happier with Gretchen Rubin. Gretchen Rubin schreef ooit de bestseller The Happiness Project en deelt nu haar praktische tips voor een gelukkiger leven in haar podcast. Tientallen afleveringen, gaande van hoeveel flesjes sojasaus je in de kast mag hebben tot waarom het goed voor je is om naar buiten te gaan en te stoppen met je te excuseren.

• The Daily Boost. Een hyperactieve Amerikaan ratelt over die muur die opgetrokken is tussen jou en waarnaar je verlangt, over leven in het moment en over doelen stellen.

• Radio Headspace. Een podcast die inzet op mindfulness en meditatie en de bijbehorende inzichten meeneemt in mooie reflecties over onderwerpen als angst en eenzaamheid.

• Organize mindfully. Vergeet Marie Kondo. In deze podcast krijg je tweewekelijks een portie inzichten over organisatie en opruimen. Als je dat onder de knie krijgt, is persoonlijke groei en inspiratie gegarandeerd. Toch?

• Optimal Living Daily. Voor mensen die levenslang bezig willen zijn met het verbeteren van hun leven. Over minimaliseren, budgetteren, afvallen, werken en natuurlijk ook gelukkig worden.