Hoe ga jij om met conflict?

A? In een conflictsituatie word je ontwijkend

Je basisovertuiging: elke vorm van conflict is een vorm van geweld.

Met andere woorden: je loopt weg van de situatie door de ruimte te verlaten, je trekt je terug in je eigen cocon of gaat mokken, je verdraait het gesprek zo dat het een heel andere kant uitgaat, je doet alsof je het eens bent met de ander, of pretendeert het conflict niet te zien … Het zijn allemaal tactieken van iemand die elke vorm van conflict wil vermijden.

Het voordeel: Door elke mogelijke escalatie van geweld te ontwijken, bescherm je jezelf, vermijd je stress en voorkom je dat je je eigen ongenoegens afreageert op anderen.

Het nadeel: Door het conflict te vermijden, vermijd je ook het probleem dat aan de oppervlakte wilde komen, en vind je dus ook geen mogelijke oplossing. Door ruzie te vermijden creëer je ook relaties die eerder gebaseerd zijn op een oppervlakkig gevoel van harmonie dan op een diepgaande authentieke verbinding. Komt daarbij dat elke vorm van agressie die je inslikt zich vroeg of laat zal wreken. Ofwel komt er een moment dat je ontploft, met vaak pijnlijke gevolgen voor jezelf en/of de ander, niet zelden op een ongelukkig moment en meestal niet tegenover de juiste persoon. Ofwel klapt de agressie naar binnen toe en gaat die zich uiten in een laag gevoel van eigenwaarde.

Zoeken naar evenwicht: Probeer in te zien dat conflict deel uitmaakt van een gezonde relatie en dat het niet noodzakelijk synoniem staat voor geweld of agressie. Je kan leren onenigheid te hanteren zonder je zelfrespect te verliezen.
1. Train jezelf erin om rustig uit te spreken dat je het niet eens bent met de mening van een ander, nadat je naar zijn of haar argumenten hebt geluisterd.
2. Leg rustig jouw mening naast die van hem/haar.
3. Laat weten dat het gesprek beter on holdwordt gezet als er geen blijk is van wederzijds respect.

Ben je eerder een B, C en D? >>>