Welk soort leider zoeken we?

Welk soort leider zoeken we?

Check: zit er een leider in jou?

Het onderzoek naar de sociale kwaliteiten van leiders is zowel vanuit management als vanuit de psychologie uitgebreid onderzocht. Samengevat zijn er tien kwaliteiten die grote leiders in hun omgang met anderen gemeen hebben:

  • Ze zijn meelevend.
  • Ze staan medewerkers toe zichzelf te ontplooien.
  • Ze zijn zelfbewust.
  • Ze steunen hun personeel op weg naar succes.
  • Ze nemen geen blad voor de mond.
  • Ze zijn transparant.
  • Ze inspireren.
  • Ze hebben charisma.
  • Ze geven structuur.
  • Ze kunnen hun ego opzijzetten.

Uit: Het nieuwe mentaal: hoe lef je op weg zet naar geluk en succes, Elke Geraerts.

Of is het tijd voor persoonlijk leiderschap?

‘Als iedereen zijn steentje bijdraagt vanuit persoonlijk leiderschap, ontstaat collectief leiderschap’ – Chantal Smedts, Qlickcoaching 

Chantal Smedts en Anneliese Monden zijn de bezielsters van coaching-bedrijf Qlickcoaching en leggen in hun nieuwe boek Word je eigen leider de nadruk op het belang van persoonlijk leiderschap. “We leven vandaag in zo’n veranderlijke wereld dat we de indruk hebben geen grip meer te hebben”, zegt Chantal Smedts. “Dat maakt dat we het leiderschap in onszelf moeten inzetten om eigen keuzes te maken, om op te komen voor onszelf en wat we denken, maar ook om aan zelfzorg te doen en bewuster te leven.”

Hoe zou je innerlijk leiderschap definiëren? Is het weten wat je wil en daarvoor gaan?

CS: “De innerlijke leider is onze identiteitskaart: wie ben je echt? Als je jezelf naakt zou zetten, wat is dan je authenticiteit, waar sta je voor? Wat zijn je waarden en leef je er ook naar? Hoe authentieker we zijn, hoe meer we bij onszelf blijven en onze waarden respecteren. We kunnen dan betere beslissingen nemen, beslissingen die dicht bij onszelf staan. Want als we beslissingen nemen uit angst of omdat anderen willen dat we die nemen, dreigen we onszelf te verliezen. Persoonlijk leiderschap wordt meer beproefd in tijden van crisis.”

Geven we bij stress ons leiderschap te makkelijk af?

CS: “Ja, dat is de makkelijkste weg. Je hoopt dan dat de ander het antwoord voor je heeft. Maar eigenlijk zeg je dan: hier is mijn eigenheid en maak er maar van wat jij wil. Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat dit niet langer kan.”

Zoeken we niet vooral een leider als we ons onveilig voelen?

CS: “Ja, en dat is begrijpelijk want veiligheid is één van onze basisbehoeften. Maar een aspect van innerlijk leiderschap is juist die zelfzorg opnemen: hoe kan ik leren rustig te blijven, ongeacht de situatie waarin ik me bevind? Dat hoef je niet per se alleen te doen. Je kan ook veiligheid vinden in de groep die je omringt. In de ik-gerichte cultuur waaruit we komen ligt de nadruk op zelf je weg banen, hoge diploma’s bemachtigen, alles voor jezelf kunnen bepalen. Iedereen moest zijn eigen hachje weten te redden. Doordat de wereld zo complex is geworden lukt dat niet meer. We beseffen dat we geen eenvoudige, lineaire oplossingen meer kunnen bedenken voor de complexe problemen die zich vandaag stellen. We kunnen niets meer met kant-en-klare oplossingen. We beseffen dat we elkaar en elkaars knowhow nodig hebben om te overleven. We evolueren dan ook van een ik-cultuur naar een wij-cultuur. Samen kunnen we creatieve oplossingen bedenken. Als iedereen ontdekt wat zijn unieke bijdrage is en kan uitleven wat hij predikt, als iedereen zijn steentje bijdraagt, dan ontstaat collectief leiderschap. Dan pakt iedereen zijn authentieke rol op in het grotere project. Dat is waar wij in geloven: willen we verder kunnen, dan zullen we onszelf en de samenwerkingsprocessen moeten heruitvinden.”

Meer lezen? Word je eigen leider, thuis en op het werk, door Chantal Smedts en Anneliese Monden, (Lannoo Campus). www.qlick-coaching.com/nl