Waar sta jij voor op?

‘Levensdrift voelen heeft veel te maken met zin kunnen geven aan je leven en de dingen die je doet, én dat je de talenten die je hebt meegekregen daarbij kan aanwenden en ontwikkelen’ – Viktor Frankl, auteur van Men searching for meaning

Hier doe ik het voor!

Begeestering. Het is een groot woord. En toch uit het zich in vele kleine zaken. Iets maakt dat je ’s morgens uit bed springt en zin hebt om iets te ondernemen, al is het in de douche stappen, op de fiets springen naar je werk, of samen een tekening maken met je kind. Geestdrift bestaat in grote en kleine doses, maar het maakt altijd dat je bereid bent je met iets te verbinden en er je energie in te steken. Verwante begrippen en ervaringen zijn passie, enthousiasme, bevlogenheid, bezieling, maar het linkt ook aan motivatie. Dat voel je niet bij alles. Sommige dingen wekken bevlogenheid in je op, andere niet. Gelukkig zijn we allemaal anders: de een zit uren op een zolderkamer aan een boek te schrijven, de ander geeft niet op tot hij of zij de perfecte glutenvrije taart heeft gebakken. Als we er maar zin in hebben. En als het achteraf maar de moeite waard blijkt te zijn.

‘Geestdrift is een in de mens intrinsiek verlangen om te groeien en te ontwikkelen’, duidt Albert Sonnevelt, auteur van o.a. Ontdek je passie. ‘Als mens worden we gedreven door het zoeken naar de vervulling van zes basisbehoeften. Zoals Maslow – psycholoog en bedenker van de behoeftenpiramide – zegt, zoeken we een bepaalde vorm van zekerheid, maar anderzijds willen we ook uitdagingen en avontuur. We willen verbonden zijn met mensen, met de natuur, of zelfs met een groter geheel maar we willen ook uniek zijn en gewaardeerd worden. We hebben allemaal een behoefte om te leren en tegelijk willen we graag een bijdrage leveren.’ Dat maakt dat we in beweging blijven. Dat we blijven zoeken naar werk, naar mensen voor wie we iets kunnen betekenen, naar uitdagingen. Ook als er moeilijke dingen gebeuren. Mensen die een pijnlijke knauw krijgen in het leven, de dood van een geliefde, slecht nieuws, ontslag, zoeken nog altijd iets wat hen door de dag helpt. ‘Ik moet het doen voor de kinderen’, ‘Ik moet toch geld verdienen…’ Wat het ook is, het is een houvast, een anker in de realiteit, een link met het leven die maakt dat we in actie blijven gaan, in de hoop ooit die echte begeestering, die diepe goesting, weer te kunnen voelen. Te lang niets doen, apathie ervaren of moedeloosheid voelen geeft stilstand, ziekte, en op den duur dood. Na thanatos is het belangrijk op tijd weer eros te voelen, zoals Freud die tegenstrijdige krachten noemde. We hebben die levensdrift nodig om te blijven gaan.