Keith Haring

Tekenaar en activist

Ignorance = fear / Silence = death. Met deze woorden brak Keith Haring de stilte rond AIDS en spoorde hij de Amerikaanse overheid aan om actie te ondernemen. Onder het motto ‘Art is the message’ tackelde hij nog meer thema’s zoals homofobie, verslaving (Crack is wack), racisme en mensenrechten …

Tanja Dierckx

Haring was een tekenaar in hart en ziel. Met zijn iconische figuurtjes – dansende mannetjes, blaffende honden, kruipende baby’s – capteerde hij de energie van downtown New York in de eighties. Net als Warhol en Basquiat vermengde hij kunst met populaire cultuur om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Door te schilderen op muren en gebouwen bracht hij zijn kleurrijke wereld dicht bij de mensen.

Haring (1958-1990) leefde kort en intens. Hij stierf op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van AIDS, maar maakte zijn missie waar: bewustzijn creëren en een positieve impact hebben op de wereld. Als openlijk homoseksuele man is hij tot op vandaag een LGBTQI+ boegbeeld.

Bozar wil in deze grootse retrospectieve vooral zijn belang als activist in de kijker zetten. De expo loopt via een chronologisch parcours doorheen acht secties die je midden in Harings wereld doen belanden. Het randprogramma biedt poëzie, documentaire, lezingen en conversaties met tijdgenoten.

Te zien in Bozar, nog tot 19 april 2020, meer info op de website van Bozar