supernova film acteurs kijken naar de hemel

Supernova van Harry Macqueen neemt je mee naar de wereld van jongdementie

In Supernova, een gevoelige en ontroerende roadmovie (in de bioscoop vanaf 16 augustus 2021), gaan twee partners de strijd aan met vroegtijdige dementie. Tegelijk proberen ze hun diepe liefde overeind te houden.

Sam (Colin Firth) en Tusker (Stanley Tucci) zijn al 20 jaar een koppel. Ze besluiten een roadtrip te maken met de camper door een natuurgebied in Engeland. Het koppel wil er vrienden en familie bezoeken en terugkeren naar plekken uit hun jeugd. Sinds Tusker dementie heeft, is hun tijd samen het allerbelangrijkste wat ze hebben. De camper wordt een intieme en breekbare ruimte waarin de twee mannen, enigszins moeizaam, weer dichter tot elkaar proberen te komen.

Een thema aansnijden als jongdementie is behoorlijk ambitieus. Harry Macqueen ging de uitdaging aan en slaagde met glans. De regisseur wist dan ook waar hij het over had. In 2015 maakte hij in zijn eigen leven twee keer iets gelijkaardigs mee. Hij zag twee mensen die hem dierbaar waren geleidelijk aan grip op de realiteit verliezen, net als de wil om te leven. Een collega en de vader van zijn vriendin kregen allebei te maken met vroegtijdige dementie, maar de ziekte ontwikkelde bij elk van hen totaal verschillend.

Supernova komt niet zomaar opgedoken uit het niets: de film is het resultaat van lange en diepgaande research. Drie jaar lang werkte Macqueen nauw samen met de Wellcome Trust en het Dementia Research Centre in Londen om de medische en biologische kenmerken van de vele vormen van dementie te leren kennen. Hij bracht ook tijd door met patiënten en met mensen die een dierbare verloren aan de ziekte.

Door die ervaringen vanop de frontlinie begon hij te beseffen dat dementie vaak ten onrechte wordt gezien als een ziekte met als enige kenmerk geheugenverlies. “Heel wat vormen van dementie hebben aanvankelijk helemaal niets met het geheugen te maken.” Door zijn observaties kon Macqueen de toestand van Tusker heel precies bepalen, net als het stadium van de ziekte waarin we hem zouden aantreffen. “Tusker heeft een vorm van jongdementie waardoor zijn gezichtsvermogen en zijn lees- en schrijfvaardigheden beetje bij beetje achteruitgaan, maar zijn geheugen blijft in het begin intact. Naar buiten toe lijkt zijn leven vrij normaal; vanbinnen gaat hij langzaam ten onder en hij voelt zich machteloos tegenover zijn ziekte”, legt Harry Macqueen uit.

De personages en thema’s van Supernova weerspiegelen die poging om deze mensen en hun verhalen op een waarheidsgetrouwe en originele manier recht te doen, door een modern, realistisch en onbaatzuchtig liefdesverhaal te plaatsen in de context van een nabije toekomst die misschien niet meer zal zijn. Dit krachtige en inspirerende verhaal biedt een glimp van wat we bereid zijn te doen voor degenen die we liefhebben. Dankzij de meesterlijke prestaties van Colin Firth en Stanley Tucci, is Supernova een intieme film die enkele van de grootste menselijke vragen onder de loep neemt: hoe te leven, lief te hebben en te lachen, zelfs als we het einde naderen.

Lees ook :

WEDSTRIJD: Win tickets voor Supernova, een roadmovie over liefde en tederheid

“The Father” laat je ronddwalen in de duistere krochten van dementie