“La Bonne Epouse” : Een mooie (en rebelse) feministische komedie.

Het huishouden runnen, voldoen aan je echtelijke plichten en je mond houden: dat is wat Paulette Van Der Beck (Juliette Binoche) jonge meisjes leert in haar huishoudschool. Maar aan de vooravond van 68 mei beginnen haar zekerheden te wankelen. Wordt de perfecte echtgenote een vrije vrouw?

Met zijn nieuwe film ‘La Bonne Epouse’ schetst Martin Provost een beeld van de emancipatie van de vrouw. En dat doet hij met zijn typische, geëngageerde humor. De film vertelt over een tijd, nog niet zo lang geleden, toen vrouwen alleen maar echtgenotes waren. ‘Ik herinner me de visitekaartjes van mijn ouders. De heer en mevrouw Joël Provost stond erop geschreven. Als kind was ik me nog niet bewust van de draagwijdte daarvan natuurlijk, maar het is wel in mijn hoofd blijven hangen. Mijn moeder had alleen maar bestaansrecht als echtgenote. En een ‘goede echtgenote’ zijn, dat was vooral afstand doen van jezelf. Mijn vader was een van die mannen die thuiskwamen na het werk, zich in de woonkamer installeerden en hun krant lazen tot het tijd was om hun voeten onder de tafel te schuiven’, herinnert de regisseur zich.

Regel nr. 1 : Een goede echtgenote is in de eerste plaats de compagnon van haar man. Dat betekent dat ze zichzelf op de achtergrond plaatst, haar man begrijpt en goed gehumeurd is.

‘La Bonne Epouse’ maakt je op een luchtige manier bewust van thema’s als gendergelijkheid, op de tonen van de muziek van Joe Dassin, onderbroken door lachsalvo’s. De – onweerstaanbaar grappige – rol van Paulette is Juliette Binoche op het lijf geschreven; Yolande Moreau, die recht uit een parallelle wereld lijkt te komen, speelt dan weer op een heel poëtische manier de etherische schoonzuster die in een fantasiewereld leeft. Edouard Baer tot slot ontroert met zijn intelligentie en onweerstaanbare charme. ‘Ik wou een heel gestileerde film maken met scherpe dialogen en vol emotie waar vaart in zit.  Je moet de ongelooflijke energie voelen die in mei ’68 losbarstte’, legt Martin Provost uit. En daar is hij met glans in geslaagd! Wij waren helemaal weg van deze kleurrijke en theatrale komedie die op een subtiele manier alle clichés overboord gooit.

‘La Bonne Epouse’, een film van Martin Provost met Juliette Binoche, Yolande Moreau en Edouard Baer. In de cinema vanaf 11 maart.