Waarom willen we geliefd zijn?

Geliefd willen zijn door je ouders, partner, kinderen, collega’s of vrienden maakt deel uit van onze menselijke, psychologische blueprint. Een gebrek aan liefde zorgt voor mentale én fysieke aftakeling, dat blijkt uit onderzoek in verschillende wetenschappelijke disciplines.

Tekst Evelien Rutten

 

WAT ZEGT DE BIOLOOG?

Dirk Draulans is bioloog, journalist en schrijver van wetenschappelijke bestsellers. Hij is regelmatig op televisie te zien en een groot voorvechter van natuurbehoud.

‘Bij mensen en dieren is het groepsgevoel zeer belangrijk. Het is comfortabel op alle mogelijke manieren, zeker ook mentaal. Als je “een goeie” bent en je erbij mag horen, is het leven makkelijker, en dus wil je geliefd zijn. Darwin beschreef dat als je opgenomen bent in de groep, je seksueel aantrekkelijker bent voor anderen. Je zult ook kans maken op een betere positie. De mens is 100 000 jaar geleden geëvolueerd van een vrij brute naar een zachtere versie. We hebben onszelf gedomesticeerd en zijn nu de huisdierenversie van de eerste mensen: makkelijk in de omgang. Maar er zit dus wel een limiet op onze vriendelijkheid. In de prehistorie leefden we in kleine groepen van honderdvijftig mensen. Vandaag kunnen we met onze hersenen nog steeds niet meer dan dat aantal mensen actief opslaan. We zitten vast in die kleine groepsstructuur, maar we zijn wél veel grootschaliger gaan leven. We ontmoeten dus ontzettend veel mensen, die we niet echt toelaten. Daardoor zijn we bijvoorbeeld op sociale media makkelijk kattig tegen relatief onbekenden. De nood om op grote schaal beleefd te zijn, is onbestaande. We verschuilen ons zonder scrupules achter een computerscherm.’

 

Lees verder in PSYCHOLOGIES, vanaf 5 februari in de winkel.