Recepten: Eindeloos variëren met prei

Frank Fol neemt al 14 jaar lang de rol van Consultant Kok bij EXKi op zich. Als culinair pionier is hij al meer dan 25 jaar actief in het domein van fruit en groenten.Via zijn internationaal platform Denk Groenten! Denk Fruit ontwikkelt en verspreidt hij zijn visie over de Europese grenzen heen.

Foto’s Ronald Droesbeke/The Image Factory –
Culinaire styling Olivier Langlet

Een goede prei voelt stevig en glad aan, heeft mooi groen, en zeker geen vergeeld, droog of gevlekt loof. De diameter heeft minder belang, want een dikker exemplaar kan even lekker zijn. Prei kan meerdere dagen in de groentelade van de koelkast bewaard worden.

Na het verwijderen van de wortels, de basis en een deel van het buitenste loof moet een prei flink gespoeld worden in koud water omdat er vaak nogal wat zand verwijderd moet worden. Je doet dat het best door de prei over meer dan 2/3 van zijn lengte door te snijden en hem onder koud water te spoelen terwijl je de bladeren goed openhoudt.

Prei kan verwerkt worden in soep of met aardappelen, in julienne gesneden en gestoofd met olijfolie of boter. Prei kan eveneens gestoomd en lauw opgediend worden met een vinaigrette, of gegratineerd worden met ham, aardappelen en geraspte kaas. Prei verbetert ook de smaak van aardappelpuree, risotto of een pastagerecht maar kan zelf ook naar believen worden gekruid: in de wok vráágt hij gewoon om een mespuntje curry. Prei is caloriearm (27 kcal per 100 g) en voorziet het lichaam van heel wat vitaminen en mineralen (pro-vitamine A, vitamine C en E) en flavonoïden (antioxidanten die krachtig genoeg zijn om vrije radicalen te neutraliseren en waarvan de kankerremmende werking bewezen is).

Let wel: het groene loof is het meest voedzame deel van de prei. Voeg dat dus zoveel mogelijk toe aan je gerechten. Doordat preivezels snel een gevoel van verzadiging oproepen helpen ze ook te vermijden dat je te grote porties eet.