Salade van rucola, tomaten en vijgen

Hoewel tomaten bijna het hele jaar door verkrijgbaar zijn, zijn ze op hun best tijdens de zomermaanden. Een kwaliteitsvolle tomaat is licht veerkrachtig en vertoont geen vlekken of kneuzingen. Tomaten kunnen meerdere dagen bewaard worden bij kamertemperatuur, maar horen zeker niet thuis in een koelkast, omdat die ze alle smaak ontneemt en plat maakt.

Een rijpe tomaat is zelfs rauw onweerstaanbaar: een beetje grof zout en een streepje olie volstaan. Tomaten zijn de ideale smaakmaker voor salades, risotto en andere verse pastagerechten. Durf ze ook eens als dessert te gebruiken, als een verfrissende sorbet of gekonfijt in honing …

Een tomaat bestaat uit nagenoeg 95 % water, bevat dus heel weinig calorieën en is bijgevolg ideaal voor wie op zijn lijn let. Tomaten bevatten aanzienlijke hoeveelheden vitamine C en E, maar hun grootste troef ligt in het feit dat ze bijzonder rijk zijn aan lycopeen en beta-caroteen, die het zijn mooie rode kleur geven en de cellen beschermen tegen vrije radicalen. Het is opmerkelijk dat het percentage lycopeen zelfs toeneemt als tomaten gekookt worden. Aarzel dus zeker niet om ze in sauzen of soepen te verwerken. En een laatste tip: een tomaat pel je heel gemakkelijk nadat je ze een paar ogenblikken in kokend water hebt gedompeld.

Salade van rucola, tomaten en vijgen

i.s.m. Béatrice Vigot-Lagandré voor EXKi

Voor 4 personen
Bereiding: 10 minuten
Geen kooktijd

Ingrediënten
12 kerstomaatjes
3 of 4 verse vijgen
1 grote handvol rucola (ongeveer 100 g)
1 eetlepel balsamicoazijn
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels olijfolie
enkele blaadjes basilicum
peper
zout

Bereiding
Veeg de vijgen schoon en snij ze in vier. Spoel de kerstomaten en snij ze doormidden. Spoel en droog de rucola en basilicum. Giet het citroensap in een kom en meng met peper en zout. Klop er de azijn en olie onder. Verdeel de rucola op borden of grote kommen en voeg daarna de vijgen en tomaten toe. Breng op smaak met dressing, bestrooi met basilicum en dien op.

Tip: Het is aangeraden om de vijgen niet te wassen, zodat ze geen water opnemen. Veeg ze gewoon schoon.