Welke wijn zetten we op tafel tijdens de feestdagen?

Het is weer hoog tijd om onze feestmenu’s neer te pennen! En dan moeten we niet alleen bepalen wat we gaan eten, maar ook wat we bij die farandole van lichte en stevige gerechten gaan drinken … Kies anders ‘ns voor wijnen uit de Elzas. Ze zijn niet alleen een voortreffelijke dorstlesser maar ook een vat vol verrassingen.

Het advies van de sommelier

We kunnen een mooie smaakbalans bereiken door in een en dezelfde wijnregio te blijven, met een brede waaier aan aroma’s die even divers als harmonieus zijn. Bij een uitgebreid menu heb je wijnen nodig die de ene keer verfijnd en elegant zijn en de andere keer krachtig en temperamentvol. Bij de Vins d’Alsace vind je een passende combinatie voor de meest klassieke tot de meest verfijnde gerechten en kan je er nog een persoonlijke toets aan geven ook. Je vindt onder de ‘cépages’ van de Elzas en zijn 51 grand cru’s meer dan je zoekt om de tong te laten tintelen. Witte wijnen zijn er in droge, gerookte, volle en fruitige variëteiten, rode kunnen voor wat fraîcheur zorgen of net karaktervol zijn en vergeet vooral ook de bubbels niet (die komen nu van pas!). Soms is de combinatie met een gerecht evident en lekker, soms is het wat avontuurlijk en gewaagder, iets voor de fijnproevers …

Een eenvoudig overzicht (ook voor complexe gerechten) … Welke wijn past bij wat?

De zakoeski… een Muscat d’Alsace die voor appetijt zorgt! Zijn natuurlijke levendigheid, met delicaat en subtiel fruit, doet je gehemelte bij het aperitief zin krijgen in meer, zodat je met volle goesting aan de volgende stappen van je gastronomisch parcours kunt beginnen.

5278__large

Ganzenlever… de Pinot Gris d’Alsace is niet te licht en niet te zuur, stevig maar gul. Zijn rondheid en lange afdronk passen goed bij gerechten met een krachtige persoonlijkheid, die hij opwaardeert zonder dat het begint te vervelen. De Pinot Gris d’Alsace zet de onvergelijkbare smaak en textuur van ganzenlever extra in de verf.

foie_gras-recette__large

Een zeevruchtenschotel… De spontaniteit en lichtheid van de Sylvaner d’Alsace past perfect bij zeevruchten en tegelijk ook bij de mariene ziltheid van oesters. Deze droge witte wijn lest bovendien uitstekend de dorst en is daardoor ook een goede keuze als ‘beginwijn’.

De traditionele kalkoen of kerstkapoen… De discrete charme van een Pinot Blanc d’Alsace met tedere en soepele nuances komt helemaal tot leven bij wit vlees. Door het mooie evenwicht tussen delicate fruitigheid en beheerste zuurheid valt hij vlot te combineren met lichtere gerechten …

chapon-de-noel-1696__large1

Wild… de Pinot Noir d’Alsace zwiert onstuimig met zijn donkerrood gewaad en de nodige tannines naar rood vlees. Lekker bij bizon- of struisvogelsteaks, hindefilet met veenbessen of een eendenborstfilet met zure kersen.

Kreeft… De Crémant d’Alsace is geen krachtpatser. Hij blijft subtiel maar wel lekker op de achtergrond. Het is de bevoorrechte compagnon van feestelijke gerechten en bijzondere gelegenheden. De fraîcheur en de sprankelende bubbels zijn iets om vrolijk van te worden. Elk hapje wordt er wat origineler door.

Kaviaar… de Riesling d’Alsace is naar onze bescheiden mening een van die zeldzame wijnen die de fameuze eitjes van de steur eer aandoen. Deze ambassadeur van de Vins d’Alsace heeft de elegantie en de chic om de zilte smaken passioneel te omarmen. Zijn karakter maakt elk bolletje beter …

De kazen… de tedere nuances van de Pinot Blanc d’Alsace gaan verbazend goed samen met jonge kazen die nog wat naar melk smaken zoals de Tommes, Chaource of Saint Nectaire.

mg_4612lJe desserts… de Gewürztraminer d’Alsace is een bron van wellust en genot, een beetje als een charmante glimlach. Hij praalt met zijn onstuimig fruit en laat zich maar al te graag combineren met een abrikozentaart, een feuilletee met tropische vruchten of een crème met karamel. Hij past ook perfect bij een biscuit of een cake en bij elk ander dessert waar niet al te veel suiker in zit.

 

bouteille-pinot-grisbouteille-muscat-150x150bouteille-cremant-150x150bouteille-gewurtzraminer-150x150

 

Een verwittigde genieter is er twee waard! Nog meer advies vind je op www.vinalsace.com.