Heidi Windmolders over Online begeleiding Vlaanderen

Tijdens het Geestelijke Gezondheidscongres in Wilrijk werd enkele weken geleden OBV voorgesteld, een nieuwe en unieke tool om mensen met persoonlijke thematieken laagdrempelig en online verder te helpen. 3 vragen aan oprichtster, psycholoog en psychotherapeut Heidi Windmolders.

Wij willen hulp bieden als het water nog niét aan je lippen staat.

Waarom Online begeleiding Vlaanderen?

Heidi Windmolders: “Onze intentie is om de stap naar hulpverlening te verlagen. Er zijn mensen die last hebben van bepaalde zaken, ze denken bijvoorbeeld: ik pieker te veel, ik heb het gevoel dat ik mezelf de hele tijd achterna loop, ik ben bang dat ik op weg ben naar een burn-out, … Maar daarom willen ze nog niet naar een psycholoog of psychiater. Dat lijkt hen een brug te ver. Ik heb zelf een praktijk als psycholoog en daar merk ik dat mensen die face to face hulp zoeken al vaak het water aan de lippen hebben staan. Omdat ze te lang wachten met actie ondernemen, of omdat er bij therapeuten te lange wachttijden zijn. Onze tool wil een stapje voor zijn en al hulp bieden op voorhand.”

Wat houdt de hulp concreet in?

HW: “OBV is een online platform dat begint te leven zodra een cliënt zich aandient. Wij bieden online hulp op maat. Er is een kort vragenlijstje aan de hand van het welke je kan nagaan of het platform iets voor jou is. Zo ja, teken je in voor een maand en dan kan je zoveel inloggen en erin werken als je wil. Het verdere intakegesprek loopt aan de hand van vijf vragenlijsten. Er is ook een berichtendagboek, waar je je berichten in kan posten waar je begeleider feedback op geeft. Er is een opdrachtenrubriek, met opdrachten die je kan uitvoeren en noteren. Er is een bibliotheekfunctie waar wij een document kunnen plaatsen dat specifiek voor jou van toepassing kan zijn, een link naar een website, een tekst, een app. Er is een herinneringsrubriek, er zijn evaluaties, … De begeleider verbindt zich ertoe om twee keer per week in te loggen en feedback te geven.”

Wat zijn de voor- en nadelen van deze tool?

HW: “Er is geen directe chat, maar je hebt wel je eigen begeleider. De tool is minder aangewezen voor wie met thema’s zit die een intensere begeleiding vragen, en voor wie moeite heeft met zichzelf verbaal uit te drukken en emoties en gedachten neer te schrijven. Dan ben je beter geholpen met face to face. Maar verder is het een ideaal werkmiddel: je kan van thuis inloggen, je blijft redelijk anoniem, de tool is beveiligd qua privacy, en je wordt aangezet om zelfwerkzaam te zijn. Iedereen heeft die krachten in zich en het is belangrijk om dat als hulpverlener bij je cliënt naar boven te halen. Als cliënt word je aangezet om actief aan de slag te gaan, als therapeut ben je sturend: je zorgt ervoor dat de feedback die je geeft concreet meebouwt aan de doelen die je in het begin van het traject samen hebt vastgelegd.”

Meer weten? Check www.onlinebegeleiding.vlaanderen