En hoe zit het met jouw seksueel verlangen?

‘Wat precies maakt dat je zin krijgt in seks met je partner,
dát wil ik onderzoeken’

Minder zin in seks dan vroeger of dan je partner is de meest voorkomende reden waarom koppels in relatie- en sekstherapie gaan, weet Sofia Prekatsounaki, psychologe en seksuologe verbonden aan het Interfacultair Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen aan de KU Leuven. Maar wat ze nog niet weet en graag verder wil onderzoeken, is hoe we dat verlangen zelf kunnen beïnvloeden en aanzwengelen.

Wat denken of dachten we te weten over seksueel verlangen?

Sofia Prekatsounaki‘Vroeger werd seksueel verlangen als een instinct gezien, alsof het zomaar uit de lucht komt vallen, en helaas bestaan er ook nu nog mythes die bijvoorbeeld beweren dat mannen om de 30 seconden aan seks denken of altijd zin hebben. Gelukkig beginnen we stilaan te begrijpen dat verlangen ingewikkelder is dan dat. Inmiddels weten we dat seksueel verlangen verbonden is aan relationele en seksuele tevredenheid, dus voor zowel mannen als vrouwen blijkt de relationele context belangrijk. We weten ook dat het seksuele verlangen daalt naarmate de relatie langer duurt. Uit het laatste algemeen bevolkingsonderzoek in Vlaanderen (2013) bleek dat ongeveer 4% van de mannen en 11% tot 16% van de vrouwen wel eens last heeft van functiestoornissen gerelateerd aan verlaagd seksueel verlangen. We hebben er last van, de relatie lijdt eronder, dus willen we er iets aan doen.’

Wat wil je in je doctoraatsstudie onderzoeken?

SP: ‘Het doel van de studie is om te laten zien dat er interacties zijn die verlangen kunnen beïnvloeden, waardoor stellen – en ook singles – geholpen kunnen worden om meer van seks te genieten. Er is al veel onderzoek gedaan naar de invloed van individuele, psychologische en biologische factoren, maar we beginnen nog maar net te kijken naar de invloed van relationele factoren op het seksuele verlangen. Ik onderzoek dus concreet hoe het verlangen tussen partners wordt beïnvloed door de manier waarop zij cognitief, emotioneel en zintuiglijk met elkaar omgaan: welke gedachten delen ze met elkaar, wat voelen ze voor elkaar, hoe raken ze elkaar aan, welke plek krijgt seksualiteit in hun relatie?’

Je doet hierbij een oproep om nog deelnemers te vinden. Wie zoek je?

SP: ‘Op dit moment voer ik persoonlijke gesprekken met individuele personen. Voor dat onderdeel zoek ik in het bijzonder nog vrouwen die een lesbische relatie hebben en mannen in een hetero- of homoseksuele relatie. In een later onderzoek volg ik stellen via een mobiele telefoonapp en vraag ik hen aspecten van hun dagelijkse interacties en hun verlangen te monitoren. Voor dit deel van het onderzoek mogen koppels allerhande zich nog aandienen. Dat onderzoek kan ons meer concrete informatie opleveren over wat onze zin in seks stimuleert en kan overigens het deelnemende koppel zelf ook veel inzichten bieden.’ (AW)

 

Geïnteresseerd om mee te doen aan het onderzoek?Ga naar www.seksueelverlangen.be, daar vind je de verschillende mogelijkheden tot deelname en kan je registreren.