‘Mijn grootste bezorgdheid is: hoe kan ik het lekker houden?’

Door lactose- en glutenallergieën in haar gezin ging Alexia Stevens op zoek naar allergievriendelijke, lekkere én haalbare recepten. Haar blog boordevol lekkers is al langer populair, onlangs verscheen ook haar boek Iedereen eet mee. 5 vragen aan een bevlogen vrouw.

Tekst: Kristel Bruynseels – Recepten Alexia Stevens
Foto’s: Anouk Van de Wal 

‘Eten moet lekker zijn voor iedereen, of je nu een intolerantie hebt of niet’

  1. Koken voor mensen met een allergie is je gekend, toch?

Alexia Stevens: ‘Mijn dochter en ik zijn lactose-intolerant, mijn man glutenintolerant. Zelf had ik van kinds af nooit zin in kaas of melk, intuïtief moet ik aangevoeld hebben dat lactose niet goed voor me was. Bij mijn dochter is de intolerantie het gevolg van een auto-immuunziekte en mijn man heeft bij de minste inname van gluten ontzettend veel last van zijn spijsvertering. Het was in het begin een hele opgave om te koken voor ons gezin: wat zou ik maken? Waar haalde ik ingrediënten? En was dat nu nodig, iedere keer drie versies van één gerecht? Maar vooral: hoe kon ik het lekker houden? Heel wat ‘vervangingrediënten’ waren enkele jaren geleden nog niet echt gebruiksklaar, en het was een heuse zoektocht om vooral ook lekkere gerechten op tafel te zetten. Bovendien was de lijst ingrediënten om bijvoorbeeld glutenvrij te bakken zo lang dat de moed je in de schoenen zou zinken … Gelukkig is daar vandaag al heel wat verandering in gekomen en ben ik zelf ook beginnen zoeken en experimenteren.’

  1. Zo is je blog ontstaan: Must Be Yummie?

AS: ‘Ik kookte altijd al graag. Zo herinner ik me dat ik als jong meisje na de examens de keuken indook om allerlei lekkers te bakken. Het heeft er altijd wel ingezeten. Mijn vriendinnen vroegen me geregeld om mijn recepten, dus waarom geen blog in plaats van alles maar te blijven doormailen? Bovendien had ik al een hele zoektocht afgelegd. Glutenvrij koken bleek namelijk niet zo makkelijk als ik dacht, gluten zitten echt overal in. Door te experimenteren, vond ik makkelijkere manieren om allergievriendelijke gerechten op het menu te krijgen. Waarom zou ik mijn kennis niet delen? En voor mij was nog belangrijker: het moet lekker zijn voor iedereen, of je nu een intolerantie hebt of niet.’

  1. Het boek is bedoeld voor iedereen, zonder of met allergie.

AS: ‘Toen mijn dochter jarig was en ik voor het feestje bij de andere ouders informeerde of er nog intoleranties waren waar ik best rekening mee zou houden, kwam er een stortvloed aan allergieën: de ene geen noten, de andere geen gluten, nog eentje geen eieren … Ik merkte dat meer mensen op zoek waren naar houvast: wat kan ik klaarmaken voor wie, en zorgen dat het lekker blijft. In het boek zijn alle recepten gluten- en lactosevrij en met een apart symbooltje zijn er ook nog ei-, noten-, suiker- of sojavrije recepten aangeduid. Zitten er toch eieren in een bepaald recept en wil je dat graag maken, dan geef ik alternatieven. De gemene deler is: het smaakt!’

  1. Waar haal je zelf inspiratie?

AS: ‘Ik verslind heel veel kookboeken, blogs, tijdschriften, … Mijn oog trekt er automatisch naar. Zelf ben ik opgegroeid met de klassieke Franse en Belgische keuken, en die probeer ik om te zetten naar ‘gezonde’ gerechten met liever wat minder ingrediënten. De lijst die je in klassieke kookboeken vindt, is voor veel mensen doordeweeks niet haalbaar. Mijn favoriete ingrediënten zijn onder andere verse kruiden. Die maken een gerecht af. Limoen vind je altijd in mijn kast, dat geeft een gerecht vaak een frissere toets. En ik ben fan van de Aziatische keuken, dus een tamarisojasaus of vijfkruidenpoeder staan vaak op het aanrecht. Je kan daarmee makkelijk een salade op smaak brengen. Je vindt sowieso veel groentjes bij mij thuis, je kan trouwens echt lekker vegetarisch koken zonder vaak smakeloze vleesvervangers te gebruiken. Als je allergievriendelijk kookt, moet je een stukje afscheid nemen van je klassieke voorraadkast en ze weer aanvullen met een een paar andere basisingrediënten. Bij mij zijn die oosters getint.’

  1. Hoe weet je dat je gerechten worden gesmaakt?

AS: ‘Mijn kinderen zie ik smullen van wokgerechten. Op die manier heeft mijn dochter groenten leren eten: wokgroentjes met koriander, vijfkruidenpoeder, limoen en sojasaus en het gaat vlot binnen. Uiteraad zijn ze fan van pannenkoeken, maar eigenlijk staan mijn kinderen open voor veel. In hun top vijf staat zeker ook de spaghetti met een saus van spekjes en erwtjes. Het is heel fijn om enthousiaste reacties te krijgen op mijn blog en mijn boek. Ik hoop echt dat mensen er wat aan hebben en ondervinden dat je ook met een intolerantie of allergie kan genieten van lekker eten. Zonder dat je er uren voor in de keuken moet staan. Al mag dat natuurlijk ook: als je tijd hebt en zin in lang kokerellen, kan het echt leuk zijn.’