Goed voornemen voor 2020: minder snoepen

In de lange lijst van mogelijke dingen die je wil veranderen dit jaar, is er één voornemen dat je kan helpen om je zowel mentaal als fysiek beter te voelen: stoppen met ongezonde tussendoortjes eten. Tijd om het cookie-monster in jou definitief de deur te wijzen!

Je honger stillen

Het lijkt voor de hand te liggen, maar toch … Heb je de neiging om tussen de maaltijden door te gaan snoepen, probeer dan je maaltijden beter af te stemmen op de behoeften van je lichaam en je hongergevoel. Eten op regelmatige tijdstippen is belangrijk, maar het is nog beter als die tijdstippen echt bij jouw bioritme passen. Heb je geen zin in eten wanneer je opstaat en begint je maag pas te rammelen om 10 uur? Stel je ontbijt dan uit, ga wat later lunchen en zorg voor een gezond vieruurtje in de namiddag. Leren luisteren naar jezelf om je honger beter aan te voelen is een eerste stap in de goede richting.

Observeren en analyseren

Oké, je hebt de neiging om tussendoor een kleine snack te eten. Maar wanneer en waarom? ’s Morgens in de auto? Net voor de lunch? Terwijl je staat te koken? De hele dag door? Na een vergadering, als je stress hebt of als je je verdrietig voelt? Als je moe bent? Noteer wanneer je precies de drang voelt opkomen om zo een goed zicht te krijgen op je gewoontes. Breng je emoties in kaart en de tijdstippen waarop je zin krijgt in iets lekkers, om op de juiste manier te kunnen reageren. Hoe? Door ervoor te zorgen dat je op die momenten gezonde en niet al te calorierijke snacks bij de hand hebt (altijd beter dan stoppen bij de bakker of het tankstation om snoep of chocola in te slaan). Ben je een echte emo-eter en speel je voedsel naar binnen zonder dat je ervan geniet (naar jouw maatstaven)? Dan is het misschien tijd om, met de hulp van een professional, je relatie met voedsel onder de loep te nemen.

Denk niet ‘het is nu toch al om zeep’

Het gaat er niet zozeer om dat je jezelf in de hand weet te houden. We beseffen al lang dat diëten, zoals we ze de voorbije decennia hebben gekend, onze relatie met voedsel alleen maar verstoren. Met honger, foutieve ideeën, frustraties, een jojo-effect en een laag zelfbeeld als gevolg. Misschien herken je het patroon wel: nadat je je zelf dagenlang alles hebt ontzegd, zwicht je voor een chocoladekoekje. Om dan maar meteen het hele pak soldaat te maken omdat het ‘nu toch al om zeep is’. Jammer, want wellicht was het voldoende geweest om gewoon wat minder streng te zijn voor jezelf, en jezelf elke dag een – kleine! – zonde toe te staan zodat je geen grote hoeveelheden naar binnen schrokt als je eens een regel breekt. Tip van de kenners: als je een stukje chocolade, een snoepje of een andere zoete snack wilt eten, doe dat dan ‘s avonds om te vermijden dat je bloedsuikerspiegel een paar uur later een duik neemt, waardoor je opnieuw zin krijgt om te snoepen (als je slaapt, kom je niet in de verleiding ….).

Chroom als hulpmiddel

Is je drang naar suiker echt sterk? Eet je te veel geraffineerd voedsel (in de industriële betekenis van het woord)? Is je bloedsuikerspiegel verstoord? Chroom – een essentieel voedings- en spoorelement – helpt een normale bloedsuikerspiegel in stand te houden en vermindert je behoefte aan suiker. Elk Bio-Chromium-tablet van Pharma Nord bevat 100 mcg elementair chroom, en de formule is zo samengesteld dat een optimale biologische absorptie gegarandeerd is (tot tien keer beter dan bij andere wettelijk toegelaten bronnen van chroom, volgens de EFSA, de European Food and Safety Authority). Bio-Chromium is het duwtje in de rug dat, in combinatie met een betere bewustwording, het verschil kan maken.

Bio-Chromium is verkrijgbaar bij je plaatselijke apotheker in verpakkingen van 60 of 150 tabletten. Vraag naar de overeenkomstige referentiecode: GN-code 3159-720, voor Bio-Chromium 60 tabletten, aanbevolen prijs € 16,95, of GN-code 3159-738 voor Bio-Chromium 150 tabletten, aanbevolen prijs € 34,95.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Pharma Nord.
www.pharmanord.be