‘Ook drukbezette mama’s willen lekker koken’

Psychologies zet in elk nummer een foodie in de kijker. Deze maand: vijf vragen aan Rani De Coninck. Naar eigen zeggen ‘prutste ze vroeger maar wat’ achter het fornuis, maar dat is nu verleden tijd. In haar boek Goed Plan! Inspiratie voor drukbezette mama’s geen haute cuisine, wel lekkere recepten voor werkende mama’s (en papa’s)!

Tekst Kristel Bruynseels – Recepten Rani De Coninck –
Foto’s Ellen Charlotte Marie en Sigfrid Eggers

 

‘Je hebt iets van jezelf nodig om je het ‘vak’ eigen te maken en goesting om te koken op te bouwen’

  1. Een kookboek? Dat hadden we niet echt van jou verwacht …

Rani De Coninck: ‘Eerlijk, het was voor mij ook een verrassing (lacht). Koken betekende voor mij een hele tijd eerder stress. Ik  kom zelf uit een gezin waar mijn moeder en drie oudere zussen fantastische kokinnen zijn en ik, als jongste nakomertje, nooit in de potten hoefde te roeren. Geen ervaring én het feit dat in mijn familie elk gerecht van verbeter-commentaar voorzien werd, zorgde ervoor dat ik van het fornuis wegbleef. Ik kreeg zelf kinderen met een gezonde eetlust, maar kwam als werkende mama ook niet verder dan instantkookbeslissingen, met instantkoopgedrag voor de ingrediënten voor het instantavondmaal. Een last minute aanpak die me geen voldoening gaf. Mijn organisatie was nul, maar mijn perfectionisme frustreerde me. En zo ontstond de idee een ‘goed plan’ te maken. Het resultaat is dat ik nu sta te koken zonder stress, maar met heel veel plezier!’

  1. Wat is de basis van een goed plan?

RDC: ‘Ik maak een basisplan voor een heel jaar, echt waar. Natuurlijk is het niet helemaal ingevuld, want dan is er geen plezier meer aan én laat het geen ruimte voor improvisatie bij onverwachte verrassingen zoals avondjes uit, een plotse zin-in …  Ik heb het jaar ingedeeld in zeven periodes, gekleurde blokjes met ingrediënten die bij dat seizoen horen. Daarnaast maken we elke zaterdag een plan voor de week: wat eten we welke dag en om hoe laat. Dat laatste wordt namelijk aangestuurd door de gezinsagenda. En die lijst zetten we om in een boodschappenlijst. We kopen voor een hele week ineens, het vlees en de vis vries ik in en ontdooi ik de avond voor ik het klaarmaak. Ik laat ruimte voor gemakkelijke gerechten op drukke dagen en eens iets nieuws uitproberen op rustige dagen.’

  1. Het is eigenlijk meer een belevingsboek …

RDC: ‘Met dit boek wil ik inspireren en ieders kookplezier vergroten. Het gaat niet alleen over plannen en koken – al staan er natuurlijk wel recepten in – het is ook een soort logboek. Met herkenbare en hopelijk motiverende verhalen voor iedereen die (dagelijks) de vraag krijgt: ‘Wat eten we?’ Zelf ben ik vertrokken van een ‘nulpunt’: mijn nieuwe fornuis en mijn nieuwe baan bij de radio vroegen een andere manier van koken. Dat was eigenlijk een kantelpunt voor mij. Ik  raad het iedereen aan: zoek je nulpunt. Dat kan een kruidentuin zijn, of de Italiaanse keuken … Je hebt iets van jezelf nodig om je het ‘vak’ eigen te maken en goesting om te koken op te bouwen.’

  1. Zijn er in jouw keuken ook ‘musts’?

RDC: ‘De hoofdingrediënten van een lekkere keuken zijn ‘tijd’ en ‘vers’, en met een plan van aanpak lukt dat je ook. Verder zijn er zaken die ik altijd in huis heb. Tijdens het weekend maak ik zelf een grote voorraad granola, heerlijk en gezond bij het ontbijt. Ik vul ook diepvrieszakjes met versie spinazie en fruit, zodat ik altijd snel een lekkere en gezonde smoothie kan maken, om maar wat te noemen. En macaroni natuurlijk, een guilty pleasure uit mijn kindertijd, dat mijn man verafschuwt maar mijn drie kinderen zijn er ook verzot op. Zoiets moet ook kunnen.’

Meer inspiratie?

Goed plan! Inspiratie voor drukbezette mama’s, Rani De Coninck (Lannoo, 2018