5 tips om te bewegen zonder erbij na te denken

De hele dag op je stoel blijven zitten op kantoor is even dodelijk als roken, zo toonden wetenschappelijke studies aan. En dan zitten we na het werk ook nog eens een avond lang voor de buis. Een tip: lees dit artikel alvast rechtstaand!

1 uur zitten = 22 minuten minder lang leven

Dat sigaretten roken schadelijk is voor je gezondheid, dat weten we intussen wel. Wat minder mensen weten, is dat ze hun gezondheid op het spel zetten door elke dag zittend door te brengen: achter de computer, op de bus of de trein, voor de televisie … Zo normaal als zitten is voor ons, zo schadelijk is het ook. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt niet bewegen zelfs als de vierde hoogste risicofactor voor overlijden, na hoge bloeddruk, roken en een hoge bloedsuikerspiegel. Naar schatting is onze hypersedentaire levensstijl verantwoordelijk voor bijna 3,2 miljoen overlijdens per jaar, waaronder meer dan 670.000 vroegtijdige sterfgevallen (vóór de leeftijd van 60 jaar) en 27% diabetesgevallen. Onze huidige manier van leven, waarbij we gemiddeld 9 uur per dag zittend doorbrengen, is een tikkende tijdbom. Zodra de elektrische activiteit in je beenspieren stopt, daalt (na amper één uur te zitten!) het aantal enzymen dat vetten verbrandt met 90%, met als gevolg dat de vetten zich aan de wand van je aders gaan hechten. En na twee uur zitten vertraagt de glucosestofwisseling, waardoor het niveau van goede cholesterol met 20% daalt. Alarmerende feiten die je kijk op die comfortabele sofa toch een beetje verandert. Maar je hoeft niet bij de pakken te blijven zitten. Verandering brengen in je zitpatroon is niet zo moeilijk.

5 tips om ‘zittenblijven’ te vermijden

Florent Rivault, Wellbeing & Academy Manager bij Aspria, geeft je enkele tips om te bewegen zonder dat je er stil bij staat.

  1. Plaats je printer/koffiezetapparaat niet te dicht bij je bureau, zodat je verplicht bent om op te staan. Zo beweeg je niet alleen meer, je hebt ook meer contact met je collega’s.
  2. Vermijd interne e-mails. Eenvoudige vragen kun je beter face-to-face stellen.
  3. Ga lunchen in het park of – als het weer niet al te best is – in de cafetaria. Zoveel leuker dan je broodje op te peuzelen voor je scherm, en je kikkert er zowel fysiek als mentaal van op.
  4. Neem de trap in plaats van de lift.
  5. Gebruik een draadloze kit zodat je tijdens het bellen kunt rondlopen. Wil je nog een stapje verder gaan? Er bestaan heel wat apps met oefeningen die je in de loop van de dag kunt uitvoeren of die een waarschuwingssignaal geven zodra je te lang stil blijft zitten. Je kunt ook je wekker elk uur laten afgaan zodat je weet wanneer het tijd is om je benen even te strekken. Zin gekregen om meer te bewegen? De Aspria Fitness Clubs bieden de ideale oplossing om je gezondheid een boost te geven, je conditie te verbeteren en tegelijk heerlijk te ontspannen.

Nood aan beweging? Geniet van een maand gratis sporten in een  Aspria-club naar keuze.

Deze tekst is samengesteld in samenwerking met Aspria.
www.aspria.com