Weg met het teveel!

Constante nieuwsflashes op je telefoon, een overload aan informatie, te veel events en massa’s leuke dingen om te kopen. Onze hersenen kunnen onmogelijk aan al die dingen tegelijk aandacht besteden, we geraken overbelast en verliezen onze focus. De remedie: minderen.

Tekst Sigyn Elst

‘Voor elke scheet een online profiel aanmaken en bij een volgend bezoek je wachtwoord niet meer kennen’, zegt een vriendin. ‘Te veel informatie’, zegt een ander. ‘Meer events dan er dagen in de week zijn’, gilt nummer drie. Sinds enkele dagen vraag ik aan vrienden en kennissen of zij, net als ik, ook wel eens verzuchten dat alles te véél is. Ik zie blikken van herkenning. Mijn omgeving klaagt niet enkel over de workload of – vooral de mensen uit het onderwijs en de zorgsector – geestdodende administratie die er naast hun kerntaak bijkomt, ik hoor ook ergernis over te veel series die je nog zou moéten zien en zelfs moordgedachten aan het adres van organisaties die je ongewenst nieuwsbrieven en promoberichten zenden. Waarom hebben zo veel mensen het gevoel dat ze overspoeld worden of rusteloos zijn als opgejaagd wild? Is het leven ingewikkelder geworden?

Ons brein is in staat om flexibel met informatie om te gaan, zegt psycholoog en neurowetenschapper Daniel Levitin in zijn boek Een opgeruimde geest. ‘Maar onze hersenen hebben zich ontwikkeld in een wereld die veel simpeler was en waarin er veel minder informatie op ons afkwam dan nu het geval is. Onze aandachtsfilters raken nu veel eerder overbelast’, stelt hij. Succesvolle mensen zoals CEO’s van grote bedrijven, politici of filmsterren betalen anderen als externe filter, weet Levitin. ‘Deze succesvolle mensen laten veel van de dagelijkse afleidingen van het leven door anderen afhandelen, zodat ze hun aandacht kunnen richten op datgene waar ze op dat moment mee bezig zijn. Ze lijken volledig in het hier en nu te leven.’

De gewone stervelingen die zich niet zo’n externe aandachtsfilter kunnen veroorloven, dienen zelf paal en perk te stellen bij wat hun hersenen op een dag aankunnen. Doen we dat niet, dan ontstaat er overbelasting en stress. ‘Een cruciaal punt dat ik niet genoeg kan benadrukken is dat aandacht een grondstof met een beperkte capaciteit is – er zijn vaste grenzen aan het aantal dingen waar we aandacht aan kunnen besteden’, zegt Levitin.

Lees verder in PSYCHOLOGIES, nu in de winkel!