Acne

(Im)perfecties: niet goed in de huid, niet goed in het hoofd

‘You wake up, flawless’: Beyoncé zong het dan wel, maar helaas is dat niet altijd hoe we ‘s ochtends wakker worden. Door een overdaad aan Instagramfilters vergelijken we onszelf te vaak met onrealistische plaatjes van porseleinen huidjes zonder poriën. Spoiler alert: die bestaan niet. Vandaag kampen wereldwijd 2 miljard mensen met huidproblemen als eczeem, acne, huidallergieën en littekens. Dat uit zich niet alleen fysiek, het betekent vaak ook een flinke deuk voor ons zelfvertrouwen. Tijd om het gesprek open te gooien en onze (im)perfecte huid te omarmen.

Hardnekkige acne is wellicht één van de meest vervelende en ook voorkomende huidproblemen. We associëren het vaak met hormonale schommelingen tijdens de puberteit, maar velen krijgen er hun leven lang mee te maken. Wie niet gezegend is met een perzikhuidje, staat vaker ook minder zelfzeker voor de spiegel. Maar liefst 50% van de mensen die met acne kampen, zondert zich bij een bad skin day af en skipt feestjes, etentjes of zelfs een dag op kantoor of school.

Dat bewijst hoeveel sociale druk we ervaren om altijd perfect voor de dag te komen. Voor velen wordt het uiteindelijk zelfs zo erg, dat ze uiteindelijk gebukt gaan onder donkere gedachten. 46% van de mensen die door acne een haat-liefdeverhouding met hun huid hebben, heeft meer kans om een zware depressie door te maken. Een schokkend cijfer, dat aantoont hoezeer we belang hechten aan het oordeel van anderen.

Naast acne is ook eczeem een veelvoorkomende aandoening, die allerlei vervelende neveneffecten met zich meebrengt. Maar liefst de helft van de patiënten voelt zich gestigmatiseerd en ‘abnormaal’ vanwege de roodheid en irritaties op de huid. 79% geeft ook toe af en toe niet op het werk te verschijnen omwille van de jeuk, maar ook de roodheid en geïrriteerde huid.

Om skincare issues uit de schaduw te halen, lanceert La Roche-Posay #skinismorethanskin. Het dermocosmetische merk werkt al jaren samen met dermatologen om huidproblemen aan te pakken. Als geen ander beseffen ze dat je huid zoveel meer is dan het grootste orgaan van je lichaam. Je, letterlijk, goed in je vel voelen draait om zelfzorg, de juiste behandeling en jezelf de tijd gunnen, op weg naar een gezonde huid.

Dermatologie met een impact op ons leven, dat zit in het DNA van La Roche-Posay. Om elk huidprobleem bij de basis aan te pakken, werden verschillende producten ontwikkeld op basis van het welbekende thermaal water. Voor de huid met neiging tot acne is er Effaclar DUO (+), een frisse gel-crème die onzuiverheden tegengaat. Heb je eerder last van een hypergevoelige huid, die snel geïrriteerd raakt? Dan mag de hydraterende gezichtscrème Toleriane niet ontbreken in je ochtendroutine, om je huid te kalmeren zonder ze uit te drogen. Tenslotte pak je atopisch eczeem aan met de lichaamsverzorging Lipikar Balsem AP+, die ook de jeuk tegengaat en je huid herstelt en hydrateert.

Het hele gamma van La Roche-Posay vind je in je apotheek. Lees meer over hun missie en de weg naar een gezonde huid op https://www.laroche-posay.be/nl/. Voel je je af en toe ook minder goed in je vel? Deel jouw verhaal via #skinismorethanskin en omarm al je (im)perfecties.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met La Roche-Posay.
laroche-posay.be

Lees ook
Beauty: Wat als bijen ons helpen om tekenen van huidveroudering te bestrijden?
De nieuwe beloften van de cosmetica in de apotheken
Food voor een boost van je weerstand