De activity tracker, een eendagsvlieg?

De tijd dat we niet wisten hoe het met onze gezondheid was gesteld is voorbij. Dankzij gezondheidsapps en recent ook fitnessarmbandjes worden we constant gemonitord. Meten is weten, zegt de volksmond. Maar is de activity tracker geen gril van gadgetfreaks?

Tekst Katrien Elen – Foto Shutterstock

Nee, want …

de activity tracker stimuleert je om gezonder te leven.

Voor een gezonde levensstijl moet je volgens een Japans onderzoek 10 000 stappen per dag zetten en 10 trappen doen. Geen gemakkelijke opgave als je een zittend beroep hebt. De online confrontatie met het povere aantal stappen dat je zet op een ordinaire dag is een stimulans om vaker een kort wandelingetje te maken. Zo blijf ik ’s middags niet langer aan tafel zitten maar ga ik om een boodschap en zucht ik niet meer als de concertzaal ’s avonds ver van de parking blijkt te zijn. Goed voor mijn stappen, toch? Daarnaast kan je iedere dag ingeven wat je hebt gegeten en bekijken hoeveel calorieën je al hebt gebruikt. Zo laat ik ’s avonds dat stukje chocolade toch maar liggen, want ik wil mijn doel van de dag bereiken en dat is: evenveel calorieën innemen als ik heb gebruikt, of liever nog minder.

… de activity tracker kan je geruststellen.

Kathleen begon een activity tracker te gebruiken om haar hartslag te monitoren: ‘Nadat de dokter vorig jaar in september een opmerking had gemaakt rond mijn hart, vond ik dat een belangrijke functie om te hebben. Na een maand Fitbit met hartslagmeter heb ik geleerd dat mijn hart best wel oké is. In rust zou je hartslag ergens tussen de 60 en de 80 moeten zijn en dat is bij mij het geval. Geen reden tot paniek dus. Oef.’ Uiteraard mag je er niet blind op vertrouwen. Kathleen: ‘De dag dat de dokter toch mijn hart verder wil opvolgen, ben ik de eerste om naar dat advies te luisteren.’