alcoholvrij feesten

Let’s go virgin! Waarom het zonder alcohol ook kan

Vanaf 1 februari gaan meer dan 100.000 Belgen een maand zonder alcohol. In New York en Los Angeles zijn feestjes zonder alcohol intussen al heel gewoon en wie weet waait de wind hier door Tournée Minérale ook helemaal over. Of waait het enthousiasme na één maand weer over? 

Tekst Sarina Wijnen – Foto Shutterstock

NEE, want …

… we leven in een tijd waarin veel mensen bewuster en kritischer in het leven staan. Drinken omdat het nu eenmaal verwacht wordt of omdat het traditie is, hoort daar niet meer bij. Daarbij hebben mensen tegenwoordig meer aandacht voor hun gezondheid. Niet alleen weten ze dat als ze alcohol minderen of laten, ze zich fitter voelen, ze beter slapen en algemeen beter functioneren, ze zijn ook beter op de hoogte van de nefaste gevolgen van alcohol. Ze beseffen dat het slecht is voor hun gewicht, voor hun huid, hun cholesterol, hun lever en hun bloeddruk. Recente onderzoeken tonen ook een direct verband tussen alcohol en kanker aan. Vooral kanker van de mond en keel, slokdarm en lever, maar ook kanker van de dikke darm, alvleesklierkanker en borstkanker zijn volgens nieuwe studies gerelateerd aan alcohol. Dat maakt alcohol, na tabak, de belangrijkste te voorkomen oorzaak van sterfte ter wereld, schrijft hoogleraar psychiatrie René Kahn in zijn net verschenen boek Op je gezondheid? Over de effecten van alcohol.

… bij de tendens van dat bewuster zijn hoort ook het zoeken naar een dieper, meer betekenisvol contact met anderen. Veel mensen vinden het dan ook waardevoller om een goed gesprek te hebben en een echte connectie te maken waar je met je volle verstand bij bent, in plaats van met een dubbele tong met de hele kroeg oppervlakkige babbels te hebben, die je je de dag daarna soms zelfs niet meer goed herinnert.

… het is nog altijd crisis en daarom houden meer mensen dan vroeger de vinger op de knip. Alcohol is namelijk niet goedkoop en wie dronken wordt, wordt daarbovenop ook nog eens vaak een stuk zorgelozer en genereuzer, waardoor de euro’s die je er op een stapavond doorheen jaagt behoorlijk kunnen oplopen. Zo spendeert volgens onderzoek de gemiddelde Brit in zijn leven maar liefst 50 000 pond aan alcohol. En behalve de alcohol zelf, zijn er nog de dure taxiritten omdat je zelf niet meer kan rijden, de nachtelijke vette happen waar je zin inkrijgt door de alcohol enzovoort. Wie stopt met drinken, kan dus aardig wat geld besparen.

… gezond en energiek is het nieuwe slank, wordt weleens gezegd. En inderdaad: waar het zoveel jaar geleden ‘cool’ was om ’s ochtends op je werk allerlei stoere drankverhalen op te hangen over de avond ervoor, oogst je in deze tijd meer bewondering door te vertellen dat je voor je werk bent gaan sporten. Veel mensen hebben ook geen zin meer in een kater, waardoor je een hele dag hoofdpijn, een droge mond en een lamlendig gevoel hebt. Dat vinden ze tijdverlies en ze willen fris opstaan om de dag vol energie tegemoet te gaan.