ecofestival

Ecofestivals, een eendagsvlieg?

 

Denk jij bij festivals uit je tienerjaren ook aan vuile toiletten, vet eten, plastic bekers en drie dagen hoofdpijn? Probeer dan eens een ecofestival anno 2017 uit. Je start de dag met de zonnegroet, eet er alleen gezonde snacks en leeft er in het midden van de natuur. Maar zijn dergelijke totaalervaringen niet even vergankelijk als een zomerliefde?

Tekst Katrien Elen – Foto Shutterstock

NEE, want …

… je houdt je ecologische voetafdruk klein. Veel festivalorganisatoren doen er alles aan om de ecologische impact van hun festival op de omgeving te verkleinen. Zo zijn er groene campings waarop het warme water voor de douches uit pelletketels komt en de elektriciteit wordt gegenereerd door zonnepanelen. Daarnaast installeren meer en meer festivals composttoiletten en gebruiken ze herbruikbare bekers die je in hippe waterbars met kraantjeswater kan hervullen. Op het Absolutely Free Festival (4-5/08 in Genk) mag je dan weer binnen in ruil voor drie gebruikte batterijen of drie euro voor het goede doel. En je kan het natuurlijk zelf ook ecologisch houden. Wist je bijvoorbeeld dat een op de vier festivalgangers zijn tent achterlaat op de camping en dat dat voor een enorme afvalberg zorgt? Met de kartonnen tenten van KarTent blijf je droog en is je tent 100% recycleerbaar.

… je keert helemaal opgeladen terug naar huis. De tijd is al lang voorbij dat je een festival overleefde op hamburgers en pizza. Op ecofestivals eet je supergezond. Je drinkt er green juice en je kan je no carbs-levensstijl moeiteloos verderzetten. In plaats van de hele dag in de zon te liggen boozen, kan je deelnemen aan yogasessies of lange wandelingen maken in de omgeving. ’s Ochtends kruip je niet met een gebroken rug uit je tentje maar sla je de zeilen van je luxetent met kingsize bed open voor een weids uitzicht op de bergen.

… muziek is een onderdeel van een totaalpakket. Gedaan met festivalmoeheid bij het tiende optreden van de dag. Op ecofestivals wissel je workshops af met optredens van je favoriete band of pauzeer je even in de sauna of in de loungehoek. Op festivals als Deep in the woods (8-10/09 in Massembre) kan je bovendien je kinderen meebrengen. En ook aan de inkleding wordt veel aandacht besteed. Op Down the rabbit hole (23-25/06 in Beuningen, Nederland) is geen enkel hek te zien en verandert het terrein ’s avonds in een echt Wonderland met nevelprojecties op het water en een lasershow in het bos.

… ecofestivals geven je inspiratie. Een mooi voorbeeld daarvan is Make the world great again (13-14/05 in Amsterdam) waar je positieve acties kan ondernemen die je misschien al lang van plan was, maar waar het maar niet van komt. Je kan er overstappen van energieleverancier, een microkrediet geven of beginnen met bloed doneren of autodelen. Op Ieperfest (11-13/08 in Ieper) zijn er dan weer documentaires en rondetafelgesprekken met ngo’s en actiegroepen rond feminisme, racisme, dierenrechten enzovoort.

… je beleeft een unieke ervaring. De early adopters nemen geen genoegen meer met de wei van Werchter maar reizen naar exotische toplocaties voor hun festivalbeleving. Ze dansen bij zonsopgang op een strand in de Caraïben of aan de voet van een berg. De locatie creëert een exclusief gevoel, de natuur brengt de festivalgangers in hogere sferen. De grens oversteken voor een festival is mainstream geworden. Festivalorganisatoren beloven unieke momenten voor zij die alles al gehad hebben. Maar je hoeft het niet altijd zo ver te zoeken. Tijdens Deep in the woods klim je hoog in de bomen voor een avonturenparcours en duik je achteraf in een Noors bad.

MAAR …

(…)

Lees het volledige artikel in het juninummer van Psychologies.