Sterrenkijken, een trend om te volgen?

Eind april speurden we massaal de hemel af om de satelliettrein van Elon Musk te zien passeren en ondertussen hebben we aandacht voor de supermaan en de blauwe maan. Sterrenkijken – en bij uitbreiding astrologie – wordt tegenwoordig ook cool bevonden door tieners en trendy influencers. Terecht?

Tekst Katrien Elen

 

JA, want…

… de sterren herinneren je eraan dat er meer is tussen hemel en aarde dan wat de ratio ons dicteert. Astrologie is de nieuwe religie. Zo zullen astrologen nooit belangrijke afspraken plannen telkens Mercurius retrograde gaat lopen. Dat zou immers voor te veel chaos zorgen. Maar ook als je niet zo’n spirituele believer bent, connecteert het heelal ons over de generaties heen met onze voorouders die leefden (en oogsten) volgens de maankalender.

… leven volgens de standen van de maan is een vorm van zelfzorg. De fasen van de maan zouden net als onze hormooncyclus een invloed hebben op ons energiepeil. Voel je je krachtig en energiek, kijk dan eens naar de hemel, wellicht dat je een wassende of volle maan zal zien. Een optie om uit te testen: plan belangrijke presentaties of ontspannende zenmomenten voor een keertje niet in volgens je menstruatiecyclus maar aan de hand van de maankalender.

…..

 

NEEN, want…

… de ruimte is een commercieel strijdtoneel. Vroeger streden grootmachten om de race naar de maan. Tegenwoordig hebben miljardairs als Musk en Bezos hun eigen ruimteprogramma. Ruimtetoerisme speelt daarin een belangrijke rol. Maar hoezeer dit ook doet dromen, ruimtereizen zullen – met prijskaartjes vanaf 120 000 euro – nog een tijdlang voorbehouden blijven voor de happy few.

… er is geen wetenschappelijk bewijs voor de invloed van de planetenstand op ons karakter. Hoezeer we ook ons best doen om horoscopen los te koppelen van wierook en hippies, het doet niets af aan het onwetenschappelijke karakter van astrologie. En zelfs als #stargazing perfect aanvaardbaar is binnen je Instagram bubbel, toch blijft het vooralsnog niet de hobby waarmee je professioneel moet uitpakken op je cv.

 

LEES ALLE PRO’S EN CONTRA’S  IN HET ZOMERNUMMER VAN PSYCHOLOGIES, NU IN DE WINKEL …