Vitamine B(each)

Tekst: Annelies Kin – Foto: Maryse Kuypers

Aarzel je nog of je wel op vakantie gaat, deze zomer, en waarheen? Voor de strandfans hebben we geweldig nieuws. Uit onderzoek blijkt dat tijd bij de oceaan doorbrengen gezond is voor je welzijn. Volgens een analyse van Engelse telgegevens die in het tijdschrift Health Place verschenen, hebben mensen die bij de kust wonen een betere fysieke en mentale gezondheid dan anderen. Niet verwonderlijk dat Hawaï de voorbije vijftien jaar al zes keer boven aan de ranglijst prijkte als gelukkigste staat van de Verenigde Staten!

Hoe komt het eigenlijk dat het strand je een ongelofelijk zengevoel bezorgt? Volgens klinisch psycholoog Richard Shuster spelen daar meerdere factoren in mee: ‘Eerst en vooral associëren zeer veel mensen de kleur blauw met rustige, vredige gevoelens. Naar de oceaan staren verandert de frequentie van onze hersengolven en brengt ons in een licht meditatieve toestand.’ En dan is er nog het zo typische geluid van af- en aanrollende golven. ‘Die geluiden ontprikkelen je brein,’ legt Shuster uit. Ze activeren je parasympathische zenuwstelstel, dat je laat vertragen en ontspannen.

Zelfs de geur van de zeebries werkt mee aan jouw zengevoel. Dat heeft mogelijk te maken met de negatieve ionen in de lucht die je inademt. Dergelijke zuurstofatomen hebben een extra elektron en komen voor op plaatsen als watervallen en oceanen. En last but not least is er het zand, waar je voeten in wegzakken: ‘Ook de fysieke sensatie wanneer je je voeten in warm zand zet, ontspant mensen.’ Dus… gaan wij dit jaar naar Hawaï? Of naar de watervallen van Coo?

Bron: nbcnews.com