Bosbaden, een trend om te volgen?

MAAR…

… bosbaden is tijdrovender dan andere heilzame hobby’s. Je kan natuurlijk een micro-bosbad nemen maar over het algemeen schrijven de specialisten een bosbad van minimum twee uur voor. En hebben een meditatie van tien minuten of een goede babbel bij een kopje thee niet evenveel positieve effecten?

… is bosbaden niet vooral een Japans cultureel fenomeenuit de traditie van de ikebana(bloemschikken), hanami(bloesems kijken) en tsukimi(de herfstmaan vereren)? En past onze zondagse fietstocht met achteraf een pannenkoek of streekbiertje niet beter bij de Vlaamse volksaard?

… bosbaden is geforceerd. Het kan onnatuurlijk aanvoelenom je tempo te vertragen tussen al die stevige stappers. Terwijl zij calorieën verbranden en kilometers malen, is het moeilijk om een rustig plekje te vinden voor een meditatieoefening. Probeer daarom eens een geleid bosbad. Zo biedt Levenswandel in Ronse bosbaden aan in het Muziekbos.

Kortom:Trek komend weekend een paar uurtjes het bos in! Vertraag, geniet en ontspan, en kies bosbadoefeningen die bij jou passen.

Meer lezen? Shinrin-yoku. Het geheim van forest bathing, de Japanse natuurtherapie, Annette Lavrijsen (Ambo Anthos, 2018) en Shinrin-yoku. De Japanse kunst van het bosbaden, Yoshifumi Miyazaki (Spectrum, 2018).