Brunchideeën van Véronique Leysen

VL: ‘Ik nodig graag mensen uit. Twee weken voor ik moest bevallen, heb ik thuis nog een feest gegeven voor zestig man. Geweldig vind ik dat. Vandaar ook mijn liefde voor de keuken uit het Midden-Oosten. Voor Karrewiet (het jongerenjournaal van Ketnet, nvdr) ben ik ooit tien dagen naar Israël gereisd. Dat was echt een eyeopener. Niet alleen omwille van de kruidige gerechten, maar ook omwille van de manier waarop er getafeld wordt, met tal van kleine gerechtjes om met elkaar te delen. Eten is daar echt een sociaal gebeuren, precies zoals ik het ook graag heb.’

Geen feestdagen zonder gezellig tafelen?

VL: ‘Absoluut! Ik ben een echt kerstmens. Kerstmis is voor mij een hoogdag. Alle andere dagen van het jaar mag je mij naar overal in de wereld sturen, op kerstdag wil ik thuis bij mijn familie zijn. Het versieren van de tafels, extra stoelen en bestek gaan halen omdat je niet genoeg in huis hebt, de cadeautjesstress… Héérlijk vind ik dat. (lacht) Ook dit jaar komen we weer met iedereen samen. Het zal druk zijn – ik ben mama geworden, en ook mijn broer en mijn zus hebben dit jaar een kindje gekregen – maar ik kijk er al sinds de zomer naar uit.’

Je bent een onvermoeibare duizendpoot. Wat doe je om te ontspannen?

VL: ‘Niet veel, behalve slapen. (lacht) Ik probeer wat te sporten en zorg dat ik genoeg uren slaap, maar mijn agenda laat momenteel weinig rust toe. Meestal ben ik bezig met tien dingen tegelijk – die ik dan alle tien even goed wil doen. Maar ik hoef geen dag naar de sauna te gaan om te herbronnen. Op mijn gemak een kop koffie drinken, rustig ontbijten en eten klaarmaken voor Otto en Thomas zijn voor mij ook ontspannende momenten. In drukke periodes zoals nu zijn het die kleine dingen waar ik energie uit haal. You can’t have it all.’

Meer lezen: Véro’s brunch kookboek, Véronique Leysen, (Borgerhoff&Lamberigts, 2017)