Uitgetest: Detoxen in Saint-Malo

Weinig energie na een lange winter met te veel comfort food? Hoog tijd voor een detoxkuur die je lichaam zuivert en doet herleven. In het Franse Saint-Malo kan je sinds kort detox combineren met thalasso. De perfecte formule om nieuwe energie op te doen voor de lente.

Het licht in Saint-Malo is van een bijzondere kwaliteit’, vertelt coach Luc me. ‘Ook het zuurstofgehalte in de lucht is uitzonderlijk hoog en de zuivere zeewind is rijk aan jodium.’ Niet verwonderlijk dat het kuststadje in Bretagne elk weekend heel wat Parisiens aantrekt die hun batterijen willen opladen.

We wandelen op het uitgestrekte strand van Saint-Malo, dat er op dit uur van de dag nog verlaten bij ligt. Buiten een paar vroege lopers en wat honden die hun baasje achter zich aan trekken is er geen levende ziel te bespeuren. Normaal gezien krijg je me in het weekend met moeite voor tien uur de deur uit maar vanmorgen kon het niet snel genoeg gaan. Ik adem de zilte lucht in en kijk naar de zee die bij laagtij nog eindeloos ver weg lijkt. De zee, de lucht en het strand lijken in elkaar over te vloeien.

Mijn ochtendwandeling past in het persoonlijke detoxprogramma dat ik dit weekend uittest in de Thermes Marins van Saint-Malo. Terwijl coach Luc er vaart achter zet kijk ik nog even achterom naar het statige gebouw waar ik de komende twee dagen zal doorbrengen. Een imposant vijfsterrenhotel in belle-époquestijl dat de voorbije vijftig jaar al heel wat kurende celebrity’s ontvangen heeft. Als een would be celebrity stap ik naast mijn persoonlijke coach aan een stevig tempo door tot aan de muren van Saint-Malo en dan weer terug. Net op tijd voor een petit déjeuner om u tegen te zeggen.

Thalasso op maat

psychoogies

In het hotel heeft de rust intussen plaatsgemaakt voor bedrijvigheid. Tussen de garçons, de maîtres d’hôtel en de kamermeisjes door, lopen overal gasten in witte badjassen, klaar voor hun eerste thalassosessie van de dag. Hoewel het publiek in de thermen overwegend forty something is zie ik in de hotelgangen toch ook jonge koppeltjes, prille moeders met hun baby en zelfs gezinnen met kleine kinderen die hier een weekend komen kuren.

Thalasso is in Frankrijk bijna een nationale sport, bedenk ik terwijl ik de majestueuze trappen afdaal naar het thalassolabyrint. Met mijn Detox & Mer-programma in de hand begeef ik me naar Elise, een van de specialisten van het kuuroord die me wegwijs zal maken in het doolhof van gangen, zwembaden en verzorgingscabines. ‘Thalassotherapie is gebaseerd op de weldaden van zeewater’, vertelt ze me. ‘Zeewater is mineralogisch water met ionische elementen die sterk lijken op die van bloedplasma.

Studies hebben aangetoond dat bepaalde spoorelementen in het zeewater zoals magnesium, potassium, calcium en jodium door de huid geabsorbeerd kunnen worden en zo een helend effect hebben op het functioneren van je lichaam.’ Mijn eerste ervaring met de kracht van zeewater bestaat uit een straaldouche waarbij jetstreamstralen met verwarmd zeewater mijn rug kneden. Helemaal pijnloos is het niet maar nadien voel ik me ontspannen als nooit tevoren. Als kennismaking kan het tellen!

Ingepakt in zeewier

psychologies

‘Hydromassages zorgen ervoor dat de weefsels onder de huid mechanisch ontgift worden’, legt Jean-Michel Colleu, directeur van het thalassocentrum, me later uit. ‘De vrijgekomen giftige stoffen worden uit het lichaam verwijderd dankzij het drainerende effect van de hydrotherapeutische behandelingen. Nadien zorgen de minerale zouten en oligo-elementen van het zeewater en de zeealgen voor een vernieuwd evenwicht in je lichaam.’

De rest van de voormiddag ga ik van de ene cabine naar de andere. Van een hydromassagebad naar een straaldouche, van een groepsles aquagym naar een tweede straaldouche. Als toemaatje word ik getrakteerd op een bubbelbad waar een leger jets mijn vermoeide spieren een deugddoende massage geven.

Na de middag staat een reinigende body wrap op het programma – met zeewier uiteraard. Ik word van kop tot teen ingesmeerd met een warme algenbrij en vlei me daarna neer op een ligbed. Eerst voelt het wat vreemd aan maar eens je de indringende geur gewoon bent, is het zalig. Na de sessie word ik afgespoeld en voelt mijn vel zijdezacht aan, al blijft de algengeur nog even hangen en is een douche met lekker ruikende zeep wel aangeraden.

Mijn eerste thalossodag wordt afgesloten met een ontgiftende massage met biocosmetica van het huis. Eerst een lichaamspeeling met zeealgen, daarna een lichaamsmasker dat het metabolisme stimuleert en ten slotte een massage die de eliminatie van gifstoffen stimuleert. De masseuse knijpt en kneedt mijn hele lichaam. Eerst voelt het hard aan maar nadien voel ik me in een roes wegzinken. Mijn ogen vallen bijna dicht en verraden een geslaagde sessie.

Missie geslaagd

psychologies

Terwijl de ochtenden in de thermen een aaneenschakeling zijn van behandelingen en massages is er in de namiddag tijd voor een wandeling langs de rustige kustlijn, voor een bezoek aan het charmante Saint-Malo of voor een relaxmoment in een van de comfortabele zithoekjes van het hotel met zicht op zee.

Dankzij een recente renovatie genieten alle 174 kamers en suites maar ook de bars en restaurants van het Grand Hôtel van een warm kleurenpalet, hedendaagse lijnen en een comfort dat past bij een vijfsterrenhotel. Na twee nachten slapen in een kamer met een heerlijk luxueus bed, twee uitnodigende zitjes voor het raam waar het heerlijk toeven is in de ochtendzon en met een panoramisch uitzicht over de baai van Saint-Malo kan ik even geen enkele reden bedenken om dit oord ooit nog te verlaten… Maar aan alle mooie liedjes komt een eind, en ik hul me in mijn badjas voor mijn laatste hydrotherapie. Achteraf is mijn detoxplan helemaal geslaagd: nieuwe energie voor thuis in overvloed!

Drie dingen die je niet moet missen in en rond Saint-Malo

psychologies

Stadswallen met uitzicht
Wie Saint-Malo bezoekt kan niet om een wandeling op de stadsmuren heen. De omloop van de wallen (zo’n 1,8 km lang) brengt je van bastion naar bastion. Aan de ene kant van de muren zijn er de spectaculaire uitzichten over de stranden en kleine eilanden. Aan de andere kant ligt het pittoreske stadscentrum, ook wel intra muros genoemd.

Meteen bij het binnenkomen van de stad is het verleidelijk om even neer te strijken op een terrasje op de Place Chateaubriand. Maar daarna wacht je nog de toren Quic-en-Groigne, het huis Pélicot dat op het achtersteven van een schip lijkt en de woningen van de reders!
www.ville-saint-malo.fr

Het graf van Chateaubriand
Het fort van de Petit-Bé en het nationale fort van Saint-Malo zijn te voet te bereiken en staan op uitzonderlijk mooie plekken. Het onvergetelijke uitzicht vanaf die eilandjes strekt zich over 360 graden uit. Op het eiland Grand-Bé ligt Chateaubriand begraven, de beroemde schrijver en dichter die in 1848 in Parijs stierf en in overeenstemming met zijn testament zijn laatste rustplaats vond in Saint-Malo.

Mont Saint-Michel
Het rotsachtige schiereiland vlak voor de kust blijft een van de toeristische toppers van Frankrijk. Hoewel toeristen het eiland elke dag innemen loont het toch de moeite om de Mont Saint-Michel te bezoeken. Niet voor niks is het opgenomen op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Vooral het beeld van het eiland in een op een woestijn lijkende vlakte is spectaculair.

Eenmaal op het eiland is het een kwestie van je door de toeristische straatjes heen te wurmen tot je het (betalende) abdijcomplex bereikt hebt. Van daaruit heb je een schitterend uitzicht op het omringende landschap. Reken een uurtje rijden met de auto vanaf Saint-Malo. Faut le détour.
www.montsaintmichel.com

Meer info

  • Thermes Marins de Saint-Malo, Grand Plage du Sillon, 35400 Saint-Malo.
    www.thalassotherapie.com
  • Het Grand Hôtel telt vier restaurants, waaronder het gastronomische Le Cap Horn met uitzicht op zee. Elke avond is er keuze tussen verschillende voor-, hoofd- en nagerechten.
  • Vanuit Brussel is het zo’n zes uur rijden naar Saint-Malo. Belangrijk om weten wanneer je een weekend plant.