Energiek de winter door met vitamine D

Het is niet omdat we een warme en zonnige zomer hebben gehad, dat we voor het verdere jaar voldoende vitamine D-voorraad hebben opgebouwd. Ook in de herfst en de winter moeten we voldoende vitamines blijven tanken.

We weten dat uv-stralen schadelijk zijn voor de huid, maar dat betekent nog niet dat we de zon radicaal moeten mijden. Zonlicht heeft invloed op ons metabolisme, zenuwstelsel, onze slaapcyclus, ons humeur en tal van andere aspecten van ons welzijn – niet in het minst op de productie van vitamine D. Tweederde van de nodige dosis van deze vitamine wordt aangemaakt dankzij zonlicht op de huid, een derde ervan verkrijgen we via onze voeding (vooral via vette vis, vlees, eieren). Tenminste, zo zou het moeten zijn. Gewoonlijk wordt een plasgezondheid maconcentratie van 30 ng/ml vitamine D aangeraden voor een goede gezondheid, maar 8 op 10 Belgen zou dat gehalte niet halen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat er bij een iets hogere plasmaspiegel van 40 à 50 ng/ml al heel wat gezondheidsvoordelen kunnen worden genoteerd.

Meer voordelen dan we dachten
Vitamine D is een van de meest bestudeerde voedingsstoffen van het moment en met reden: ze blijkt meer voordelen te hebben voor onze gezondheid dan we oorspronkelijk dachten. Zo is de vitamine niet alleen essentieel voor de vorming en het behoud van botten en tanden (calciumopname), maar bevordert ze ook ons immuunsysteem, geheugen, ademhalingsstelsel en hart, en onze bloedvaten en spieren. Bovendien blijkt uit onderzoek steeds vaker dat er mogelijk een verband is tussen een tekort aan vitamine D en auto-immuunziekten (zoals diabetes), degeneratieve ziekten, (ziekenhuis-) infecties én bepaalde vormen van kanker (zoals borst- en darmkanker). Er zou ook een link bestaan tussen een tekort aan vitamine D en bepaalde vormen van depressie en seizoensgebonden gemoedsschommelingen. En inname van vitamine D door de moeder tijdens haar zwangerschap zou volgens recent onderzoek zelfs het risico op ADHD kunnen verkleinen. Maar nog heel wat onderzoek is nodig om de precieze voordelen van vitamine D verder in kaart te brengen.

Opletten voor een tekort
Omdat we tijdens de herfst- en wintermaanden sowieso weinig kans krijgen om vitamine D aan te maken via de huid hebben de meeste mensen een tekort aan deze vitamine. Een dagelijkse inname van de vitamine D in supplementvorm kan dan aan de orde zijn.
Mensen met het grootste risico op een tekort zijn vrouwen in het algemeen, zwangere vrouwen in het bijzonder, 70-plussers, mensen die veel binnen zitten, die zich te veel bedekken, die weinig dierlijke producten eten, en mensen met een donkere huid omdat zij minder uv-stralen omzetten in vitamine D.
Bij een tekort loop je een verhoogd risico op botontkalking (osteoporose), maar ook op virale infecties en een algemene zwakkere gezondheid. Symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan vitamine D zijn: spierkrampen, pijnlijke gewrichten, pijnlijke en trillende spieren, vermoeidheid, lusteloosheid, krachteloosheid, angsten of hyperventilatie.
Een arts kan via een bloedtest makkelijk vaststellen of je een tekort hebt opgelopen. Sowieso is het aangeraden je plasmaspiegel door je huisarts te laten vaststellen. Bij tekort kan hij of zij je de juiste supplementen  aanraden.

Hoe zorg je voor voldoende vitamine D?
In de zomer: loop een kwartiertje per dag in de zon en zorg daarbij dat er zoveel mogelijk huid aan de zonnestralen blootgesteld wordt. Mijd de heetste middagzon en plan je zonnemomentje bij voorkeur voor 11 uur ’s morgens of na 16 uur in de namiddag.
In de lente en herfst: compenseer het tekort aan zon met een extra inname van vette vis, die rijk is aan vitamine D.
In de winter: neem extra vitamine D in de vorm van een supplement.
Algemeen: laat aan de hand van een bloedtest meten of je een tekort hebt aan vitamine D. Als dat zo is dan is een dagelijkse inname van vitamine D aangeraden. Je huisarts zal je adviseren.

Een zonnige vitaminekuur voor het hele gezin met D-Pearls!
Een gebrek aan vitamine D komt veel vaker voor dan we denken! Liefst acht op de tien Belgen kampen met een vitamine D-tekort, en dat geldt voor elke leeftijd en in elk seizoen. Voor iedereen die zijn vitamine D-peil wil optimaliseren, zijn er in de apotheek supplementen beschikbaar voor het hele gezin in de vorm van een koudgeperste plantaardige olie.

En er is nog meer goed nieuws: Momenteel loopt bij je apotheek de promotie D-Pearls 1520 100+20 capsules gratis. Vraag naar CNK-code 3375-037.