Waarom we geloven in cosmetica uit de apotheek

 

Een mooie huid is in de eerste plaats een gezonde huid. Vandaar dat de rekken met cosmeticaproducten in de apotheek almaar voller worden. Een trend die samengaat met de zoektocht naar authenticiteit, geloofwaardigheid en natuurlijkheid. En naar doordachte aankopen – een niet onbelangrijk element in deze tijden van crisis. Spotlight op een groeiend fenomeen.

Door Isabelle Blandiaux 

Een frisse teint, een dynamische uitstraling en tonnen energie om zowel je privé, professioneel als sociaal leven op peil te houden, wat je leeftijd ook is. Dat is wat de maatschappij impliciet van ons verwacht. Aan de andere kant worden rimpels tegenwoordig meer en meer aanvaard, ook al houden cosmeticafabrikanten ons nog altijd voor dat ze die lastige huidplooitjes kunnen uitstellen en een stukje vervagen.

Vandaag draait het schoonheidsideaal in elk geval rond een natuurlijke gezondheid die zich vertaalt in een zuivere huid, een soepele en krachtige tred, glanzend en volumineus haar en een stralend gezicht. Opvallend is dat in een haperende economie de markt van cosmeticaproducten die verkocht worden in de apotheek een groei laat optekenen van 3 tot 5%. Door de opkomst van nieuwe parafarmacieshops – die alleen niet-medicinale artikelen uit de apotheek verkopen, zoals schoonheidsproducten en voedingssupplementen – is er namelijk een heel nieuwe dynamiek ontstaan.

Maar hoe is cosmetica eigenlijk in de apotheek terechtgekomen? Veel heeft te maken met de merken die van bij hun ontstaan een therapeutische werking voor ogen hadden en actief waren in thermen. La Roche Posay en Avène, bijvoorbeeld, hebben die visie nog altijd behouden. Hun verzorgingsproducten bieden een antwoord op een specifiek fysiek probleem (gevoelige huid, acne, eczeem…). De laboratoria van Vichy, opgericht in 1931 door de Franse dermatoloog Haller, maken dan weer gebruik van de verstevigende en remineraliserende krachten van bronwater dat al bijna duizend jaar door de Auvergne stroomt, het vulkaangebied bij uitstek.

Thermale centra, die dateren uit de 17e eeuw en op dat moment een therapeutische functie hadden, zijn vandaag uitgegroeid tot plekken waar je in de eerste plaats komt om te genieten. ‘Het centrum van La Roche-Posay blijft wel zijn medische functie behouden’, zegt Roland De Cocq, directeur-generaal van Active Cosmetics bij L’Oréal België en Nederland. ‘De kuren worden in Frankrijk zelfs vaak terugbetaald, als je last hebt van atopisch eczeem bijvoorbeeld. Merken als Avène en Uriage hebben die therapeutische aanpak behouden. De arts die voor Vichy de eerstelijncrèmes samenstelde volgens huidtype (normaal, droog, vet) besliste om ze te verkopen in de apotheek, een plek die in die tijd een stuk toegankelijker was dan de parfumerie. Daar is de democratisering van cosmetica ontstaan. In de jaren 30 vond je in de winkels om de hoek alleen de blauwe Nivea-doosjes terug. De exclusievere producten bedoeld voor een elite waren te koop in de parfumerie.’

NATUUR VOOROP
psychologies_cosmetica_nl‘Heel wat klanten vragen naar producten – crèmes, ontschminkende lotions – voor de gevoelige huid, of naar deodorant zonder aluminiumzout bijvoorbeeld’, zegt een onafhankelijke apothekeres in de rand van Brussel. ‘Eigenlijk hebben ze niet echt een gevoelige huid in de wetenschappelijke zin, alleen voelen ze zich niet goed bij sommige ingrediënten en kiezen ze liever voor producten zonder gevaar voor allergische reacties. De meeste mensen kennen ook steeds beter de namen van de ingrediënten en chemische bestanddelen, en gebruiken liefst zo natuurlijk mogelijke producten.’

En dat is precies wat Marine André, dochter van een apothekerskoppel, er vijf jaar geleden toe aanzette om in België Bee Nature te creëren, een collectie natuurlijke en ethische cosmetica op basis van fairtradehoning. ‘Het was me opgevallen dat de producten zonder minerale olie, parabenen en fenoxyethanol niet altijd inspeelden op de veranderende behoeften van de consument. Ik merkte ook dat mensen wilden terugkeren naar het lokale, het traditionele en het authentieke. Ze willen weten wat ze kopen, wat ze op hun huid smeren en waar de producten gemaakt worden. Voor Bee Nature is dat een Belgische beschutte werkplaats die mensen met een handicap tewerkstelt.’ De laatste jaren vonden ook andere natuurlijke en biologische merken hun weg naar de apotheek, zoals Seconde Nature en Thala Cosmetics.

HUIS VAN VERTROUWEN

Apothekers zijn de belangrijkste raadgevers op het vlak van gezondheid. Ze verkopen zowel medicijnen als cosmetica en moeten zich houden aan deontologische regels. Hun klanten vertrouwen hen dan ook. ‘Wanneer we een nieuw product aanbieden aan een apotheker, zet hij zijn bril op en kijkt wat erin zit, hoe het werkt, of het efficiënt is’, zegt Roland De Cocq, directeur-generaal van Active Cosmetics bij L’Oréal. ‘Hij zal nooit beweren dat je met een verslankende crème 5 kg zal verliezen, maar hij kan je misschien wel vertellen dat het product de kwaliteit van je huid verbetert. Hij verkoopt geen wondermiddeltjes, maar geeft algemeen advies, door erop te wijzen dat je beter ook een dieet volgt, dat het helpt om veel water te drinken. Eventueel zal hij ook een voedingssupplement aanbevelen.

Een apotheker zet zijn geloofwaardigheid nooit op het spel voor een cosmeticaproduct, dat maar een bijproduct is voor hem. En die authenticiteit, dat waarachtige, dat realistische, dat is precies wat vrouwen willen. Roland De Cocq, Directeur Generaal van Active Cosmetics bij L’Oreal.

Het groene kruis boven de etalage verleent dus geloofwaardigheid aan de producten die in de winkel liggen. En in tijden van onzekerheid – op economisch, financieel, professioneel en gezondheidsvlak – is dat precies waar we naar op zoek zijn: betrouwbare en doordachte aankopen.

Een ander belangrijk fenomeen is de opkomst van merken die niet zozeer op het dermatologische georiënteerd zijn, maar veeleer mikken op de zintuiglijke beleving en aangename texturen, zoals Nuxe en Caudalie. ‘Sinds een tiental jaren hebben de merken met een meer luxeprofiel in de apotheek ook bijgedragen aan de groei van de markt. Hun succes kwam er bovenop, zonder de puur dermatologische labels zoals La Roche-Posay, Avène en Bioderma te verdringen, die meer dan ooit focussen op hun eigen waarden. En wat Vichy betreft: wij hebben ons iets hoger in de markt kunnen positioneren.’