psychopharma

Moe in je hoofd ?

Piekeren over wat je fout hebt aangepakt, doen we allemaal wel eens. Maar als je daarin vastloopt, slorpt dat ‘herkauwen’ al je energie op. Hoe doorbreek je die negatieve spiraal?

Als je sowieso al een beetje onzeker door het leven gaat – en wie van ons is nooit eens onzeker – probeer je bij stresserende gebeurtenissen jezelf misschien een veilig gevoel te geven door vooraf alle mogelijke scenario’s in je hoofd af te spelen. Op die manier denk je het onbekende wat onder controle te hebben. Maar daarin vergis je je: doordat je altijd naar de toekomst kijkt vanuit een angstgevoel, spiegelt je geest je altijd worstcasescenario’s voor, en versterkt je angstgevoel dus nog. Dat werkt verlammend, zodat je niet meer in je eigen belang kunt handelen, of misschien zelfs helemaal stilvalt. Op die manier versterk je negatieve emoties die in een toxische en uitputtende mentale lus door je hoofd blijven malen. Door zo in je hoofd te leven, snijd je je bovendien ook af van je lichaam en van gewaarwordingen van de buitenwereld.

4 PRAKTISCHE TIPS

 • Probeer de oorsprong van je angstige projecties en/of ‘herkauwen’ te lokaliseren.
  Ben je opgevoed door een angstige en overbeschermende ouder? Was je familiecultuur paranoïde (‘pas op voor alles’)? Ben je vernederd na een mislukking? Ben je getraumatiseerd door een brutale en onvoorspelbare gebeurtenis (verlating, dood, ontslag, verraad, …)? Schrijf je antwoorden op. Het linken van je angst aan een concrete gebeurtenis in het verleden rationaliseert en verzwakt deze.
 • Identificeer de foutieve redenering die je angst voedt en maak er komaf mee.
  Enkele van de meest voorkomende cognitieve vervormingen zijn: dichotomisch denken (‘het is zwart of wit’), overhaaste conclusies trekken (‘hij fronste zijn voorhoofd, dus ik word niet aangenomen’), overgeneralisatie waarbij een enkel negatief element wordt gebruikt om de toekomst te voorspellen (‘ik miste een vraag, dus ik zal nooit mijn diploma halen’), selectieve abstractie: een enkel negatief element overschaduwt het geheel (‘hij vergat mijn feestje, dus hij houdt niet meer van me’), dramatisering (‘ik stotterde, het was verschrikkelijk!’), devaluatie (‘ik kreeg een promotie, niet de Nobelprijs’), en de personalisatie waarbij je je eigen negatieve verantwoordelijkheid overdrijft (‘het project is mislukt omdat ik niet goed genoeg Engels sprak’).
 • Heb je moeite met alles overheersende negatieve gedachten? Kijk ze onder ogen en vecht terug.
  Een voorbeeld van een angstaanjagende projectie: ‘Ik ga falen bij mijn sollicitatiegesprek.’ Het antwoord: ‘Ik ga me nog beter voorbereiden. In het slechtste geval haal ik het niet, maar zal de ervaring en de voorbereiding me helpen bij volgende gesprekken.’ Een voorbeeld van negatief herkauwen: ‘Ik heb de verkeerde beslissing genomen.’ Het antwoord: ‘Wat voorbij is, is voorbij. Ik zal proberen ervan te leren voor de toekomst.’
 • Keer terug naar je lichaam om je geest tot rust te brengen.
  Besteed zo vaak mogelijk aandacht aan je gewaarwordingen, gebruik je vijf zintuigen in het bewustzijn, let op je ademhaling. Treed in discussie met je innerlijke criticus. Dit helpt de impact ervan te beperken. Je innerlijke criticus: ‘Je bent echt waardeloos!’ Jij: ‘Je zegt me dat al jaren, en het helpt me niet. Ondanks al je gepraat slaag ik er toch in veel dingen te realiseren …’. Ga door tot je kritische innerlijke stem uitgeput is.

2 EFFECTIEVE THERAPIEËN

 • Mindfulness, om te stoppen met ‘herkauwen’
  Mindfulness is een effectieve remedie tegen geestelijk geklets dat bijzonder energieverslindend is. Ontwikkeld door de boeddhisten en sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw populair, wordt de methode sinds de jaren negentig ook gebruikt om herval in depressie tegen te gaan. Mindfulness helpt je je aandacht te richten op wat er hier en nu gebeurt, zonder commentaar te geven of een oordeel te vellen. Alles draait om het observeren van je gevoelens, emoties en gedachten, zonder te proberen deze te controleren, te ontvluchten of zelfs uit te leggen. Als je een toeschouwer van jezelf wordt, neem je afstand van je psychische projecties die op geen enkele manier feiten zijn. Zo roep je het voeden van de helse spiraal van herkauwen een halt toe.
 • Cognitieve gedragstherapie, om angstige gedachten te transformeren
  Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat onze mentale problemen het gevolg zijn van foutieve denkpatronen. We moeten dus opnieuw leren hoe we correct kunnen denken en reageren op wat er rondom ons gebeurt. Nadat je met behulp van de therapeut je beperkende overtuigingen en andere cognitieve stoornissen hebt geïdentificeerd, zoek je samen naar meer passende reacties, en vooral naar manieren om deze buiten de sessies om in de praktijk te brengen. De therapeut kan je bijvoorbeeld vragen om een dagboek van je gedachten bij te houden, je mate van mentale vermoeidheid in een bepaalde situatie te evalueren, of je geleidelijk aan bloot te stellen aan het voorwerp van je angst. Beetje bij beetje leer je om anders te reageren, en op lange termijn je giftige gedachten kwijt te raken.

VOOR MEER ENERGIE

Alle energie nodige om elke cel, zowel spieren als hersenen/zenuwen, optimaal en goed te laten werken komt van de voeding die wij eten ! Daarom moet die voeding zo kwaliteitsvol als mogelijk zijn: volwaardig ( niet geraffineerd), evenwichtig (niet teveel suiker, zout of vet), kwaliteitsvol (onbewerkt en/of biologisch) en moet ons alle noodzakelijke voedingsstoffen aanbrengen om ons in een zo goed mogelijke gezondheid te houden volgens onze persoonlijke behoeften. Naast vitaminen, mineralen, spoorelementen en essentiële vetzuren is ook coënzym Q10 noodzakelijk voor een goede werking van ons organisme en voor de energieproductie in élke cel.

Voor meer energie : Bio-Q10 / BioActive Q10 de perfecte oplossing.
Deze bevat vitamine B2/ of vitamine C dat bijdraagt tot een normaal energieleverend metabolisme.

Om de vermoeidheid te verminderen :
Bio-Q10 / BioActive Q10
– Coënzym Q10 en vitamine C of B2
• De best gedocumenteerde coenzym Q10
Verkrijgbaar bij uw apotheker vanaf €12, 95. Speciale promotieverpakkingen beschikbaar tot uitputting voorraad.

Gratis doosje? Ga naar www.pharmanord.be/quiz-q3 en maak kans op een gratis doosje.
Aanbieding geldig tot 09/2020.

Dit artikel werd geschreven in nauwe samenwerking met Pharma Nord.
www.pharmanord.be