Om te testen: De Bounine-methode tegen rugpijn

Door in zijn praktijk voor kinesitherapie jarenlang patiënten te onderzoeken constateerde Nicolas Bounine dat het bekken van de meeste mensen uit balans is geraakt, wat rugpijn kan veroorzaken. Op basis van zijn bevindingen ontwikkelde Bounine osteotherapie (niet te verwarren met osteopathie, een behandeling die focust op de gewrichten), een methode om beenderen te behandelen.

Onze botten, die voor 40 % uit water bestaan, zijn in oorsprong heel vitaal en buigzaam. Als gevolg van een trauma (de geboorte, een zware val, een verzwikking of een letsel dat niet op de juiste manier behandeld werd) kunnen ze verharden. Door het bekken – de sokkel van het lichaam, volgens Bounine – te palperen en de beenderen en het botweefsel op een specifieke manier te behandelen maakt de therapeut de pijn die opgeslagen ligt in de botten los. Met als gevolg dat de beenderen opnieuw soepel en flexibel bewegen.

De sessie

De therapeut observeert je bekken en drukt met zijn duimen op twee punten in je rug: de spina iliaca, twee botuitsteeksels die zich duidelijk aftekenen. Als zijn duimen niet op één lijn staan, is je bekken uit evenwicht. Ongeveer twintig minuten lang palpeert de specialist de beenderen. Hier en daar drukt hij stevig en lang aan, een beetje zoals bij een massage: eerst rond het bekken en daarna nog eens twintig minuten van het heiligbeen tot aan de lendenen.

Je voelt het ‘kriebelen’ in je ledematen tot aan je schedel. Het is ook mogelijk dat je wat pijn ervaart. Dat duidt erop dat het botletsel al heel oud is. Soms komen er ook emoties naar boven. De therapeut houdt de druk aan tot hij minder spanning voelt en de patiënt aangeeft dat hij minder pijn ondervindt – het teken dat de botten weer wat soepeler en elastischer zijn geworden.

Duur?

Twee sessies van drie kwartier (ongeveer € 90 per sessie) tijdens de eerste drie maanden, en dan nog een sessie op het einde van het jaar. Daarna volstaat een jaarlijkse controle.

Kan het bij mij ook?

Het is aangewezen bij kinderen: alle orthopedische problemen; bij volwassen: reumatologische kwalen (rugpijn, artrose, peesontsteking, RSI) en neuromusculaire aandoeningen (zenuwpijn, ischias …). De methode verbetert ook de autonomie bij ouderen.

Geen miraculeuze genezing

De methode heeft pas effect na verschillende sessies. Verwacht dus geen miraculeuze genezing van een dertig jaar oud onevenwicht in het lichaam of van vergevorderde artrose. Soms blijft een operatie nodig, bij paralyserende vormen van ischias bijvoorbeeld.

Waar vind je een therapeut?

Momenteel heeft een veertigtal kinesitherapeuten en osteopaten een opleiding gevolgd over de methode.

www.methodebounine.com