Uitgetest: watsu

Wie met het begin van het nieuwe werkjaar wat zen-momenten wil inlassen in de agenda, vindt hier een subliem idee. Watsu is als een shiatsusessie in het water. Superontspannend, vond onze journaliste Ineke Van Nieuwenhove, die een sessie uittesten. 

Tekst: Ineke Van Nieuwenhove – Beeld: Shutterstock

‘Ik ben nergens, en thuis tegelijk, in een stille wereld waar ruimte niet bestaat, waar ik één word met het water. Het is als zweven in het universum: only flow. Hier wil ik wel voor altijd blijven’

Ik hou van water, van zwemmen en duiken – naar die diepe blauwe moederschoot, daar wil ik altijd heen. Watsu is shiatsu in het water? Dit moest ik proberen! Je hebt een zwembad nodig dat verwarmd is op lichaamstemperatuur, waarin de gever kan staan en jij voldoende diep kan. Zo zijn er maar enkele in Vlaanderen.

Kobi Beck wacht me glimlachend op in het zwembad van Shambala in Buggenhout: ‘Het enige wat jij moet doen is als zwevend zeewier zijn.’ Dat alleen al klinkt fantastisch. Ik krijg vlottertjes aan mijn schenen zodat ik makkelijker blijf drijven. We ademen rustig samen in en uit. ‘Als je klaar bent, sluit je je ogen,’ knikt ze. En dan beginnen we.

Kobi houdt mijn wang in haar hand en glijdt me door het water. Ze trekt zacht mijn armen wijd open, of haakt haar arm achter mijn knie en opent mijn heupen. Ze plooit me samen, als een baby die terugplooit in de baarmoeder. Ze schommelt me aan mijn heiligbeen. Haar bewegingen doen denken aan tai chi: zacht, in spiralen, bogen, cirkels en golven. Er gebeurt zoveel, maar doordat mijn ogen gesloten zijn, is alles één vloeibare waas.

Na een halfuur gaat ze over op Wata, de onderwaterversie. Ik krijg een neusklemmetje op en moet lang en rustig ademen door de mond. Op een uitademing draait ze me zacht om. Mijn gezicht glijdt onder water, ze duwt me wat dieper en wiegt me onder het wateroppervlak, draait me in cirkels en golven. Ze trekt me door het water aan mijn voeten en mijn losse haar slingert achter me aan als fluwelen lianen. Ik ben nergens, en thuis tegelijk, in een stille wereld waar ruimte niet bestaat, waar ik één word met het water. Het is als zweven in het universum: only flow. Hier wil ik wel voor altijd blijven.

Kobi hangt me ondersteboven en ik voel een diepe overgave. Dan haalt ze me terug naar het wateroppervlak. En zo gaat het door: onder en boven beweegt ze me door het water in allerlei posities. Ik voel me gedragen en geborgen. Als terugkeren naar de moederschoot. Als een wezen dat niets hoeft, enkel zijn. Er zijn geen gedachten, geen zorgen, geen leeftijd, ik ben zelfs geen lichaam meer.

Na de sessie ben ik diep ontspannen. ‘Wow,’ zeg ik Kobi, ‘dit was heel bijzonder.’ Een massage is ook relaxerend, maar vaak gaat het in je hoofd nog door. In het water kwam ik los van alles. Ik voel me vrij en licht. Ik giechel zelfs. Dit was zalig. ‘Kopje onder gaan’ was nog nooit zo mooi.

 

Meer info?

Wat is Aquatic Bodywork (Watsu en Wata)? Een combinatie van technieken uit shiatsu, stretchoefeningen, ademwerk en dans. In de eerste plaats dient het om je te relaxen. De extra massagetechnieken helpen ook fysieke pijngebieden ontspannen. Doordat er geen druk is kan de wervelkolom makkelijker worden bewerkt. Aangezien je in de baarmoeder ook bent omringd door water, kunnen soms oude herinneringen naar boven komen, maar door het water vloei je er doorheen. Aquatic Bodywork haalt spanningen weg, harmoniseert je energie, maakt je geest weer soepel en kan zelfs een meditatieve ervaring zijn.

Voor wie? Watsu is voor iedereen, jong en oud, gehandicapten, zwangere vrouwen, mensen met depressie of stress. Ook voor mensen met watervrees. Wata is voor iedereen die het aandurft om onder water begeleid te worden en zich durft overgeven aan zijn ademhaling en de vreugde van gewichtloos dansen onder water.

Wat kost het? € 50 voor een sessie van een uur (bij Kobi), excl. entree van het zwembad. Elders zijn andere prijzen mogelijk.

Meer info? Ineke Van Nieuwenhove volgde een sessie bij Kobi Beck, een Britse vrouw die in Antwerpen woont. Je contacteert haar via kobi.beck@gmail.com (www.above-below-beyond.com). Soortgelijke watertherapieën vind je bij Integratief Aquatisch Therapeut en watsu-practitioner Els Soetaert (www.aquatouch.be), in de buurt van Ronse en Dendermonde, of in de termen van Spa (www.thermesdespa.be).