Slow reading, een eendagsvlieg?

Eerst was er slow food, dan volgden slow travel, slow ageing en slow living tout court. Een bewuste levensstijl waarin je de tijd neemt om de dingen te doen is ons antwoord op een maatschappij die steeds sneller draait. En nu is er dus slow reading. Een heerlijke buzz, of wordt het ook een blijver?

Tekst Katrien Elen – Foto Shutterstock

Nee, want …
… je maakt weer tijd om te lezen
Iedere lezer kent het fenomeen: je stapel ongelezen boeken groeit, je to-readlijstje wordt langer en … klik klik je hebt weer een boek besteld op bol.com. Uit schrik voor de leegte en verveling kopen we meer boeken dan we ooit kunnen lezen. Maar ook onze to-dolijsten barsten uit hun voegen. Vrije uurtjes worden een tijd van moeten en veel te veel willen. Als je dan uiteindelijk doodmoe met een boek in bed belandt, vallen je ogen na een paar pagina’s al dicht. Een vaste lees­afspraak kan dan wonderen doen. Zelf zet ik de slow reading-bijeenkomsten in Leuven in mijn agenda als een leesdate met mezelf, of ik nodig een vriend uit om eerst samen te lezen en achteraf een glas te drinken. Ik maak er dus officieel tijd voor en zo beleef ik mijn leesavonden veel bewuster.
… je kan je weer beter concentreren
Thuis is er de afleiding van je gsm, tablet, televisie en computer. Tijdens slow reading schakel je die stoorzenders uit. In Barboek in Leuven gaat zelfs de muziek uit en is het de kerkklok die de lezers na een uurtje uit hun stille leesroes haalt. Initiatiefneemster Lieselotte De Snijder: ‘We staren de hele dag naar schermen, klikken van site naar site en scannen berichten en teksten. Maar steeds vaker zonder ons erin te verdiepen. Een echt boek uitlezen wordt een uitzondering.’ Online lezen is doorklikken geworden, een proces dat bovendien regelmatig wordt onderbroken door binnenkomende mails en berichtjes. Zo komt het dat we veel teksten niet meer tot het einde lezen. Ook slow reader Kurt erkent het probleem en is lyrisch na een uurtje onafgebroken lezen: ‘Dit is een prachtig medicijn tegen een acuut verkorte concentratiespan door het genadeloze spervuur van de sociale media. Je hoeft geen yogamat mee te nemen of collectief Tibetaanse gezangen aan te heffen, al wat je nodig hebt is een boek.’

… slow reading vermindert stress

(…)

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van Psychologies.