Aspria

Zelfzorg, dat spreekt vanzelf

Na de coronacrisis en een wel erg lange winter, is zelfzorg belangrijker dan ooit. Nu de fitnesscentra eindelijk weer opengaan, kunnen we opnieuw gaan sporten! Aan onze figuur werken of nieuwe energie opdoen? Ontspannen of ons afreageren? Waarom zouden we moeten kiezen? AspriaPro onderzoekt wat we nodig hebben om ons beter te voelen… zonder beperkingen.

Terugreizen in de tijd

Meer nog dan onze chronologische leeftijd (die op onze identiteitskaart staat), bepaalt onze biologische leeftijd hoe goed we in ons vel zitten. En het goede nieuws is: mits enige aanpassingen kunnen we ons allemaal “jonger” voelen.

Wist je dat onze biologische leeftijd voornamelijk wordt bepaald door onze levenskeuzes? Regelmatig sporten, eetgewoontes, alcohol- en nicotinegebruik, hydratatie, aeroob uithoudingsvermogen, gewichtsbeheersing, stress… Het zijn allemaal parameters die beïnvloeden hoe we ons voelen, nu en in de toekomst. We kunnen immers niet ontkennen dat een gezonde levensstijl effect heeft op ons lichaam.

In 2015 werd een studie gepubliceerd die de biologische leeftijd van zo’n 1000 mensen van 38 jaar onderzocht. De verschillen binnen de groep waren veelzeggend: de biologische leeftijd van de deelnemers varieerde van 28 tot 61 jaar! Ja, dat lees je goed… Het is dus mogelijk dat onze biologische leeftijd veel hoger is dan de “officiële” leeftijd, maar we kunnen ook “jonger” zijn. Dat is belangrijk, zowel voor ons energiepeil als om de risico’s op ziekten te verminderen en onze levensverwachting te verhogen.

Dame sport

Shutterstock

Welke (biologische) leeftijd heb jij?

“Soms hebben we de indruk dat er een groot leeftijdsverschil is tussen twee mensen, terwijl die eigenlijk in hetzelfde jaar geboren zijn”, vertelt Ringo Bohnstedt, AspriaPro-deskundige. “De persoon die er het jongste uitziet, heeft vaak ook een lagere biologische leeftijd… Dat is waar AspriaPro zich mee bezighoudt.

Het is een geavanceerd systeem om gezondheid en welzijn te meten. Bij het AspriaPro-programma neemt een expert eerst het lichaam onder de loep. Hij meet absoluut alles, van het vetmassapercentage over het suiker- en antioxidantgehalte in het bloed tot de beweeglijkheid van de wervelkolom en het uithoudingsvermogen. Op basis van die resultaten berekent het systeem de biologische leeftijd van de persoon. Indien nodig stelt de AspriaPro-expert vervolgens aanbevelingen op zodat die persoon zich beter in zijn vel kan voelen.

Of we het nu doen om onze levenslust een boost te geven, minder stress te hebben, gewicht te verliezen of een mooiere huid te krijgen… Met die holistische aanpak gaat ons welzijn er meetbaar op vooruit. Het resultaat? We zijn dubbel zo gemotiveerd om onze doelen te bereiken!

Tien tips om je biologische leeftijd te verlagen:

1. Stress afbouwen: ademhalingsoefeningen, een ontspannend bad, muziek… We kunnen onze stress leren controleren en het cortisolgehalte in ons bloed verminderen.
2. Aan lichaamsbeweging doen: door regelmatig te sporten, zelfs al is het gematigd, kunnen we onze conditie en onze lijn behouden. Bovendien wordt ons hart er sterker van.
3. Gezond eten: vooral plantaardige levensmiddelen zijn heilzaam voor ons metabolisme.
4. Een goede slaapkwaliteit: tijdens de slaap regenereert en herstelt ons hele lichaam zich.
5. Ons gewicht onder controle houden: mollige mensen maken het hun lichaam extra zwaar.
6. Niet roken: nicotine is schadelijk en veroorzaakt tal van ziektes.
7. Onze huid verzorgen: het is heel belangrijk om, van zodra het nodig is, altijd zonnecrème op te doen.
8. Onze hersenen stimuleren: Lezen, denkspelletjes spelen, tentoonstellingen bezoeken of nieuwe uitdagingen aangaan… Alles helpt om onze hersenen in vorm te houden.
9. Sociale contacten onderhouden: vrienden, familie, vrije tijd… Het zijn allemaal elementen die ons jong houden.
10. Liefhebben en de liefde bedrijven: want een harmonieuze relatie maakt ons gelukkig!

Wil je meer weten? Surf dan hier.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Aspria.
aspria.com

Lees ook:
“The Father” laat je ronddwalen in de duistere krochten van dementie
Hoe sociaal ben jij?
Tuinieren maakt gelukkig