Waarom gaan we allemaal op de barricade staan?

MAAR…

… grote groepen boze en wanhopige mensenop de been brengen, kan al eens escaleren. Zo lieten de Gele Hesjes in Parijs een spoor van vernieling achter in de stad en gaven ze de sociale proteststem een negatieve bijklank.

… een betoging die wordt genegeerd, zorgt voor teleurstelling en frustratie. Op 2 december vond in Brussel de grootste Klimaatmars uit onze vaderlandse geschiedenis plaats, tien dagen later onderschreef België de verhoogde klimaatambities van de klimaattop in Katowice niet. Veel Belgen ervaren dat als een opgestoken middelvinger naar de burger. Daarop volgt ontmoediging of een nog heviger reactie.

… de man in de straat loopt mee zonder te weten waarom.Bij elke betoging krijg je televisie-interviews met doodgewone Vlamingen die ongeïnformeerd meestappen maar toch luid roepen. Een bijkomende trend van de laatste jaren zijn de selfiebetogers: jongeren die meedoen voor hun sociale media updates, niet zozeer uit engagement maar om te laten zien: kijk, ik was er bij.

… betogingen treffen onschuldige burgers. Vakbondsacties en -betogingen hebben de reputatie dat ze het land lam leggen en voor veel hinder zorgen. Voor de goede zaak andere slachtoffers maken, dat heet niet goed bezig zijn.

KORTOM > Laat je stem horen, kom samen op straat. Het geeft je ideeën een boost en samen zorg je zo voor broodnodige verandering. Maar weet waarvoor je meestapt en hou het rustig!