psychopharmanord

7 tips voor een betere voeding

Heb je genoeg van je vreetbuien, maar wil je wel nog altijd genieten van eten? Wil je het verschil tussen honger en trek beter leren kennen? Dr. Gerard Apfeldorfer, psychiater en psychotherapeut gespecialiseerd in eetgedrag, legt uit hoe je dat doet.

‘Mijn ogen waren groter dan mijn maag’, zuchten we soms na een uitgebreid diner waarbij we weer eens veel te veel eten hebben binnengespeeld. Om dan plechtig te zweren dat het ons nooit meer zal overkomen. Op dat moment geloven we dat ook, maar net als onze voornemens op 1 januari, komt er in de praktijk vaak weinig van terecht. Nochtans is met mate eten het enige valabele alternatief voor de crashdiëten en hun gekende verwoestende effecten, of voor het ongecontroleerde schransen, wat ook nefast is voor je gezondheid. Om matig te kunnen eten, moet je eerst weer in contact komen met de gewaarwordingen in je lichaam

1. Ga na of je honger hebt

Probeer vier uur lang niets te eten. Schrikt dat idee je af, dan ben je misschien bang om je fysiek slecht te voelen. Door een korte periode te vasten, kan je vaststellen dat er jou niets ernstigs overkomt. Heb je nooit honger, dan eet je misschien al ‘bij voorbaat’, je eet met andere woorden te veel uit schrik tekort te komen. Het is ook mogelijk dat je helemaal niet meer in contact staat met je lichamelijke gewaarwordingen. Heb je daarentegen voortdurend honger, dan verwar je je fysieke honger misschien met mentale honger. Die laatste fungeert als een verdedigingsmechanisme tegen – negatieve of positieve – emoties die je niet onder controle hebt.

2. Eet op vaste tijdstippen

Om eerst honger en dan een gevoel van verzadiging te krijgen, moet je die sensaties ook regelmatig ervaren. Eet altijd op hetzelfde tijdstip en neem elke morgen hetzelfde ontbijt. Na tien dagen zou je je hongerig moeten voelen vlak voor je gaat eten. Je merkt dan ook beter wanneer je genoeg hebt.

3. Focus je op de smaken

Besteed veel aandacht aan de eerste happen. Die geven je informatie over de smaak van je eten: is het zout, zoet, bitter, zacht, lekker of middelmatig? Even stilstaan bij wat je proeft, is essentieel, want de smaak van de volgende happen fantaseren we. Vandaar dat je soms een chocoladetaart die niet fantastisch smaakt toch tot de laatste hap naar binnen werkt. We dénken gewoon dat die lekker is. Wanneer je echt op de aroma’s let, komt er een moment waarop je minder van je eten begint te genieten. Het kost je dan niet zoveel moeite om te stoppen.

4. Eet trager

Het duurt 15 tot 30 minuten voor je lichaam signalen van verzadiging oppikt en registreert. Het sein gaat namelijk niet rechtstreeks van je maag naar je hersenen. Sommige enzymen die betrokken zijn bij het opwekken van een verzadigingsgevoel worden pas zo’n halfuur na het begin van de maaltijd vrijgegeven. Als je te snel eet, heb je altijd de neiging om te veel te eten.

5. Las een pauze in

Stel jezelf in het midden van de maaltijd de vraag: heb je nog altijd veel, redelijk veel of bijna geen honger meer? Als je je voldaan voelt, stop dan met eten. Ook als je denkt dat er nog ruimte is voor taart. Bedenk dat je er op een later tijdstip nog meer van zal genieten. Heb je nog altijd honger, ga dan door met eten.

6. Leg alles wat je afleidt uit het zicht

Wanneer je eet, eet dan. Wanneer je leest, lees. Dat advies uit de zenfilosofie, die ons leert te leven in het nu, is extra van toepassing op deze context. Ga aan tafel zitten, voor je bord. Leg alles wat je zou kunnen afleiden weg. Lees geen krant, kijk geen televisie, begin geen heftig politiek debat te voeren. Blijf met je aandacht bij wat je aan het doen bent: eenvoudigweg eten.

7. Ga na wat je behoeftes zijn

Vraag je – voor je een pak koekjes aanvalt – af of je wel honger hebt of gewoon zin in koekjes. Als je honger hebt, eet dan. Is dat niet zo, ga dan na waar je trek vandaan komt. Voel je je verdrietig, gestrest, kwaad, euforisch? Heb je behoefte aan troost? Vaak is zin of trek hebben het gevolg van een emotionele onrust: we eten omdat we ons niet willen laten overweldigen door een emotie. Laat je gevoelens toe zonder ze te censureren. Drink daarna een glas water, loop een blokje om, bel iemand op. Blijf je zin hebben, eet de koekjes dan zonder schuldgevoel op. Alleen is de kans groot dat je je er nu niet aan te buiten zal gaan.

 Ben jij een zoetekauw?

Heb je vaak een onbedwingbare trek in chocolade, snoep of gebak? Misschien is die drang naar zoet niet zo onschuldig als je denkt. Heb je er vaak last van, dan kan dat wijzen op een chroomtekort.

Chroom vermindert je trek in zoet

Om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden heb je chroom nodig. Heb je een tekort aan het mineraal (door ongezond en/of te veel suikers te eten), dan kan je lichaam het glucose niet goed meer metaboliseren. Dat leidt tot een onbedwingbare trek, of zelfs hypoglykemie.

Hulpmiddeltje om gewicht te verliezen

Schelpdieren, noten, rozijnen, bonen en zwarte peper zijn allemaal natuurlijke bronnen van chroom. Maar je kunt ook overwegen een supplement in te nemen zodanig dat je elke dag minimaal 40 µg binnenkrijgt, de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Dankzij ChromoPrecise®, een gepatenteerde organische bron van chromium, worden de voedingssupplementen Bio-Chromium van Pharma Nord 10 keer beter opgenomen door je lichaam. Eén tablet per dag bij het ontbijt kan helpen een normale glycemische index te behouden. Ideaal om in vorm te blijven en kan je helpen im overtollige kilo’s kwijt te spelen!

Verkrijgbaar in de apotheek in verpakkingen van 60 tabletten voor € 16,95 CNK 3159-720 en 150 tabletten voor € 33,90 CNK 3159-738 (Vraag uw apotheker naar de CNK-referentiecode).

Deze reportage kwam tot stand in rechtstreekse samenwerking met Pharma Nord.
www.pharmanord.be