anne

Essenties

Iedereen heeft zo zijn betrachtingen in het leven. De één wil graag zo beroemd mogelijk worden, zo hoorde ik onlangs nog een jongen tijdens de audities van The Voice enthousiast zeggen. De ander wil kost wat kost kinderen op de wereld zetten, of iets betekenen in de gezondheidszorg. Een plan bedenken om de wereld van plastic af te helpen. Het verschil maken in de politiek. Of eigenzinnige dingen maken in keramiek. Jaren geleden – toen ik de veertig voorbij was en concludeerde dat ik geen topcarrière had uitgebouwd noch kinderen op de planeet had gezet – heb ik me die vraag indringend gesteld: waarom ben ik hier en wat is mijn diepste betrachting? En als ik mijn leven en keuzes overschouwde, bleek het antwoord heel eenvoudig: ik wil elke dag oprechter vanuit mijn hart leven. Ik zal er de Nobelprijs voor de vrede niet mee winnen, ik zal er wellicht geen noemenswaardige boeken over schrijven, ik zal me niet geweldig onderscheiden van anderen, en toch, ja, dat was de conclusie van mijn onderzoek. En enkele jaren later blijf ik daar nog steeds bij. Misschien ook wel omdat je met de jaren graag tot een essentie komt en het hart me meer en meer een essentie lijkt te zijn. In de mens. In het leven. In de wereld. Zonder hart, geen mensheid.

Ik keek dan ook geboeid op toen ik las dat The Organisation of The Future een hele dag wil wijten aan het hart in ondernemingen. Verrassend, omdat het hart nog wel zijn rol krijgt in de privésfeer, maar het in de openbare wereld tot nog toe moet afleggen van de ratio. ‘Met een open hart je werkplek betreden betekent niet dat je emotioneel moet zijn’, nuanceert bedrijfstrainer James Bampfield, co-organisator van het event. ‘Met een open hart in de wereld staan is een manier om naar de wereld te kijken. Je hart heeft zijn eigen wijsheid. Het is als een andere bril opzetten, waardoor je andere dingen ziet.’ ‘Mensen kunnen de wereld niet meer beheersen via het hoofd’, vult zijn collega Krist Pauwels aan. ‘Het wordt te veel, onze hersenen koken over. De weg naar het hart is een manier om die overload te releasen.’ Ook in eeuwenoude wijsheidsleren, zoals de ayurveda of de kabbala, is het hart de poort naar een breder bewustzijn, de essentiële schakel om geest en materie te kunnen verbinden, de sleutel om evenwicht te vinden tussen twee polen. Ook al begrijpen we de magie van het hart nog onvoldoende, toch is de mens altijd doordrongen geweest van het belang ervan. Hopelijk besteden wetenschappers ooit evenveel tijd aan het ontleden van de mysteries van het hart als dat er nu met het brein wordt gedaan. Daar zal wellicht wat tijd voor nodig zijn, want wat we niet kennen willen we niet altijd weten. Zo ondervindt ook neuroloog Steven Laureys die aan de Université de Liège onderzoek verricht naar de invloed van meditatie op onze hersenen. Ook al bewijst het onderzoek de invloed zwart op wit, toch is niet iedereen even makkelijk overtuigd. Om onbekende terreinen te durven betreden, is ook moed nodig. En laat ook dat laatste een hartskwaliteit zijn. ‘Moed is in het mannelijke hart wat liefde is in het vrouwelijke’, zei een psychiater me ooit. Courageousdraagt niet voor niets het Latijnse woord cor, hart, in zich.

Moedig durven zijn, misschien is dat nog wel de grootste betrachting in mijn leven, bedenk ik me, nu ik de kaap van 53 nader. Leven vanuit het hart is voor mij niet melig of week zijn. In tegendeel, het is met een breed vizier en moedig de wereld durven betreden vanuit wie je werkelijk bent. Het is een vorm van boldness en wijsheid neerzetten die vaak aan oudere mensen wordt toegeschreven die al te veel hebben gezien om zichzelf nog praatjes wijs te maken. Het is datgene durven uitspreken en doen waarin je gelooft en dat je waardevol vindt, wat de anderen er ook van denken. Heart times, als alternatief voor hard times. Misschien is dat helemaal nog niet zo’n gekke betrachting, after all.

Anne Wislez is hoofdredactrice van Psychologies
De nieuwe Psychologies ligt vrijdag 29 maart in de winkel

 

Op 7 juni 2019 vindt de derde inspiratiedag plaats van Imagining The Organisation of the Future (Brussel): Heart Times, over het belang van het hart op de werkvloer.
Voor meer info: www.ootf.be

Elders op het web