‘Come as you are’

Meer van onszelf, onze partner en het leven gaan houden, willen we dat niet allemaal? En dat kan, simpelweg door – vaker – een orgasme te beleven, zegt Ann Cuyvers. Maar laat net dat nu niet even ‘simpelweg’ zijn voor elke vrouw. Daarom schreef de sympathieke oprichtster van De Erotische Verbeelding er een boek over: opdat elke vrouw de verbinding met zichzelf, haar lichaam, haar seksualiteit, haar partner en haar levensvreugde zou versterken.

Tekst Kristel Bruynseels – Foto Lise Van Dessel

‘De wereld zou er mooier uitzien, mochten meer vrouwen vaker een orgasme beleven’ – Ann Cuyvers, oprichtster De Erotische Verbeelding

Het is een berekoude voormiddag in februari, iedereen haast zich bij -6 graden naar een plek waar het warm is. Dan lijkt mijn tripje naar de Erotische Verbeelding in Antwerpen, de winkel vol hebbedingen om je seksuele leven te laten sprankelen, alvast een goed begin. Eigenares Ann Cuyvers hield net haar nieuwe boek boven de doopvont: 12 orgasmes om te ontdekken en te beleven. Twaalf?! Het ijs, ook buiten op de stoep, breekt meteen onder de rinkelende lach van Ann wanneer ik met grote, vragende ogen dat getal onder haar neus duw: ‘Ik heb ze niet verzonnen hoor! Ze zijn allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Het gaat om twaalf stimulatietechnieken. Klaarkomen, dat betekent voor mij vrij zijn en genieten van je vrouwelijkheid. Dat moet vandaag toch kunnen?’

Dáárom wil je een orgasme

Inderdaad, laten we bij het begin beginnen. Waarom een boek over orgasmes, we leven toch anno 2018? Je zou denken dat zowel mannen als vrouwen ondertussen toch wel weten waar de klepel hangt. ‘Je vergist je’, zegt Ann Cuyvers. ‘Er zijn heel wat vrouwen die geen orgasme beleven, en daar hebben ze zich vaak bij neergelegd. Ze lezen in de media over enquêtes: “Eén op de vijf vrouwen krijgt geen orgasme”. Daar hoor ik bij, denken ze dan, kous af. Neen! Tenzij er een medische oorzaak is of je een psychisch trauma meemaakte, kan iedere vrouw een orgasme krijgen. Daar ben ik honderd procent van overtuigd. En waarom zou je jezelf dat ontzeggen? Dat is toch absurd?’ Absurd inderdaad. We strijden voor gelijk loon, we verdelen netjes de huishoudelijke taken. Waarom staat het voor mannen dan buiten kijf dat intimiteit naar een explosief orgelpunt leidt en laat een vrouw het vaak maar aan zich voorbijgaan? Is dat lichaam van ons dan nog steeds vooral dienend? Zijn we er onbewust zo streng voor dat het niet mag verglijden naar een ongecontroleerde roes? Vinden we dat soort genot bij een vrouw stuitend?

De complexe warboel aan – al dan niet onbewuste, of ons opgelegde – hinderpalen terzijde gelaten, prikkelen we je even met wat doorslaggevende argumenten. Orgasmes zijn niet alleen plezierig, er zijn tal van andere voordelen aan verbonden. Hier gaan we: klaarkomen kan je vruchtbaarheid verhogen, het maakt je gelukkiger en relaxter, orgasmes houden je jonger, gezonder en fitter, ze versterken de band met je partner, verbeteren je geheugen (echt waar) en meteen ook je hartslag in rust, een orgasme werkt als een natuurlijke pijnstiller en last but not least: een seksueel hoogtepunt verbetert de vaginale elasticiteit en versterkt de bekkenbodemspieren. Die je sowieso nodig hebt voor je volgende orgasmes, want het lichamelijke gevoel begint en eindigt in je bekkenbodem.