Friends with benefits, hoe vrijblijvend is het?

Voor sommige mensen is het een uitkomst: een bekende met wie je op afspraak het bed in duikt. Alleen zou het meestal in drama eindigen. Klopt dat? Maar waarom kiezen steeds meer mensen dan voor dit soort relatie? En wat kun je doen om het wél te laten slagen?

Tekst: Sarina Wijnen – Foto: Shutterstock

Wel de lusten, maar niet de lasten. Dat is de samenvatting van het friends with benefits-concept. Je hebt wel een seksuele relatie, maar hoeft geen verantwoording aan elkaar af te leggen. Een relatievorm die tegenwoordig in de lift zit. Onderzoeken en cijfers zijn er voorlopig niet, maar we kennen allemaal iemand die ooit een sex buddy had, of we hadden die in een bepaalde fase zelf. Ook Rika Ponnet, seksuologe en relatiebemiddelaar bij Duet, ziet in haar praktijk steeds vaker mensen die zo’n vrijblijvende relatie hebben. Ze hebben daar verschillende redenen voor, zegt ze. ‘Vaak komen ze uit een vaste relatie en zijn ze daarin gekwetst, waardoor ze nog niet klaar zijn voor een nieuw engagement. Of de omstandigheden zijn te moeilijk om er een volwaardige relatie van te maken. Denk bijvoorbeeld aan een man van 35 met een kinderwens die zich aangetrokken voelt tot een vrouw van 40 die al drie kinderen heeft.

Ook de tijdsgeest is debet aan de opkomst van friends with benefits. We leven in een geïndividualiseerde maatschappij en zijn in vergelijking met vroeger veel meer bezig met onze eigen behoeften. Rika Ponnet: ‘Dat is op zich geen negatieve ontwikkeling. Een blad als Psychologies is bijvoorbeeld ook gericht op bewustmaken van je behoeften. Maar het maakt wel dat we onszelf meer voorop zijn gaan stellen, wat zich ook weerspiegelt in meer casual relaties waarbij de eigen noden centraal staan.’ Tel daarbij het groeiende aantal echtscheidingen, met alle verdriet dat daarbij komt en waardoor mensen soms liever een pauze nemen van langdurige relaties. Ook het aantal singles is enorm gestegen de laatste jaren. Sommigen kiezen voor friends with benefits omdat ze de juiste nog niet tegengekomen zijn, maar toch regelmatige seks willen met een veilige en betrouwbare persoon. En ten slotte is er de digitale evolutie: er zijn nu talloze sites en apps om contacten te leggen voor losse relaties, waardoor ze simpelweg ook meer voorkomen.