yogaseks

Yoga, goed voor je seksleven

Wie yoga zegt, denkt aan de zonnegroet en innerlijke rust maar niet aan seks. Toch kan de eeuwenoude meditatie-techniek de harmonie tussen jou en je partner versterken. Namaste.

Tekst Philippe Romon m.m.v. Larry Payne & Georg Feuersten – Foto Shutterstock

Het is al eeuwenlang geweten: yoga heeft effect op zowat alle aspecten van het mens-zijn. Op ons lichaam, op onze geest en op de subtielere energie in en rond ons. Heel concreet kan je dankzij yoga je spieren ontspannen en versterken, je metabolisme verbeteren, je concentratie en je geheugen aanscherpen en je creativiteit aanzwengelen. Yoga kan zelfs de levensenergie (prana genoemd) voelbaar maken. Wie uitgebalanceerd yoga praktiseert, krijgt toegang tot een innerlijke bron van onuitputtelijke vitaliteit en vreugde. En seksuele of creatieve energie maakt daar integraal deel van uit. Eigenlijk is dat zo gek nog niet, want tenslotte creëren we met onze seksualiteit ook nieuw leven. Maar we kunnen die energie dus net zo goed aanwenden voor andere aspecten van ons leven.

Niet onderdrukken

Op een zeldzame en heel traditionele yogi na zal een yogameester je nooit aanraden om seksuele energie te onderdrukken. Seksualiteit is juist een van de manieren om energie op te wekken en te leren kanaliseren, zodat die niet enkel voelbaar is in de schaamstreek, maar doorheen je hele lichaam stroomt. Goed gekanaliseerd en gereguleerd versterkt seksuele energie de subtiele vitale energie, ojas genoemd. Die voedt niet enkel al onze organen maar laat ook diepe meditatietoestanden toe die je dicht bij geestelijke extase kunnen brengen.

Hoewel een leermeester seksuele energie nooit zal onderdrukken, zal hij waakzaam blijven voor excessen en altijd aanzetten tot stabiliteit. Sommige yogi’s onthouden zich van seksuele contacten, maar altijd werken ze met de levensenergie die lichaam en geest voedt en het hele levensproces ondersteunt. Een yogische levensstijl sluit dus zeker geen seksualiteit uit, al wordt die naargelang de graad van ontwikkeling anders beleefd. Als gewone westerse beoefenaar kan je met yoga dus zeker je voordeel doen in de slaapkamer.